Tilastokeskuksen perjantaina julkaiseman työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste oli joulukuussa 8,9 prosenttia.
Työllisiä oli joulukuussa 56000 vähemmän kuin vuotta aiemmin ja työttömiä 27000 edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän.
Työttömiä työnhakijoita oli joulukuussa 321700.
– Odotin työttömyysasteen trendin tarkentumista alaspäin ja nyt se tuli lievänä. Joulukuu 8,9 %, samoin marraskuu (oli aiemmin 9,0 %). Työllisyys heikkeni odotetusti jonkin verran lisää. Heikkoja lukuja. Ei merkkejä käänteestä, kommentoi lukuja Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen viestipalvelu X:ssä.
Ekonomisti löysi luvuista myös jotain positiivista.
– Jotain myönteistä joulukuun työttömyysluvuista: kokoaikaisesti lomautettuja oli vähemmän kuin vuotta aiemmin. Valitettavasti samaa ei voi sanoa lyhennetylle työviikolle joutuneista. Heidän määränsä on edelleen kasvanut, Sorjonen lisäsi.
Asiantuntija näkee työllisyyden ja talouden yleisen luottamuksen välillä myös selvän yhteyden.
– Suomeen on syntynyt heikon talousluottamuksen kierre: kasvava työttömyys heikentää kuluttajien luottamusta, mikä vähentää yksityistä kulutusta, mistä seuraa lisää työttömyyttä, muistutti Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom X:ssä.
Myös pitkäaikaistyöttömien määrä nousi selvästi: joulukuussa vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijoina olleita oli 109600, joka on 19000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Odotin työttömyysasteen trendin tarkentumista alaspäin ja nyt se tuli lievänä. Joulukuu 8,9 %, samoin marraskuu (oli aiemmin 9,0 %). Työllisyys heikkeni odotetusti jonkin verran lisää. Heikkoja lukuja. Ei merkkejä käänteestä. pic.twitter.com/z1pexHwWy1
— Pasi Sorjonen (@PasiSSorjonen) January 24, 2025
Työllisyysasteen trendi laskenut jo yli 1,5v ajan, työttömyysasteen trendiluku joulukuussa 8,9 %.
Suomeen on syntynyt heikon talousluottamuksen kierre: kasvava työttömyys heikentää kuluttajien luottamusta, mikä vähentää yksityistä kulutusta, mistä seuraa lisää työttömyyttä. pic.twitter.com/NTC4qlzmR2
— Roope Ohlsbom (@OhlsbomR) January 24, 2025