Jäänmurtajat laiturissa Helsingissä marraskuussa 2022. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ei mikä tahansa alus – Suomen ja Ruotsin julistus sisältää uuden jäänmurtajan

Aluksen avainrooli saattaa liittyä kuituoptiseen kaapeliin Pohjoisen jäämeren poikki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen ja Ruotsin hallitusten äskeisessä yhteiskokouksessa Tukholmassa keskusteltiin laajasti maiden välisen yhteistyön vahvistamisesta. Kokouksen tuloksena kirjoitetussa yhteistyöjulistuksessa on mukana arktinen tutkimusjäänmurtaja, joka on tarkoitus kehittää yhteistyönä.

– Suomella ja Ruotsilla on arktista osaamista selvittää yhteistyössä huippuluokan tutkimusjäänmurtajan kehittämistä kestävän ja riippumattoman arktisen toiminnan varmistamiseksi, kirjoitetaan julistuksessa.

Uuden aluksen on määrä auttaa tiivistämään ”yhteistyötä merenalaisten televiestintäkaapeleiden käyttöönoton helpottamiseksi ja vahvistaa geopoliittista läsnäoloamme alueella”.

Uuden aluksen avainrooli saattaa liittyä Polar Connect –aloitteeseen, jossa laskettaisiin kuituoptinen kaapeli Pohjoisen jäämeren poikki. Kaapeli varustetaan älysensoreilla, jotka kaapelin suojelemisen lisäksi keräävät kriittistä ympäristödataa merenpohjasta.

Uuden, digitaalisen, Eurooppaa ja Itä-Aasiaa yhdistävän reitin perustamiseksi tarvitaan Aker Arcticin mukaan ainakin kolme jäänmurtajaa. Ruotsalaisen Odenin ja suomalaisen, kaapelin laskua varten muokatun Fennican tai Nordican lisäksi tarvitaan raskas Polar-luokan jäänmurtaja. Koska sellaisia ei ole myynnissä, se täytyy rakentaa.

Aker Arctic Technology kertoo auttaneensa Ruotsin Polaaritutkimuksen sihteeristöä merenpohjan kartoituksissa ja alustavissa soveltuvuustutkimuksissa raskasta tutkimusjäänmurtajaa varten. Alus suunnitellaan tutkimusta, jäänmurtoa, ice management -palveluja ja saatto-operaatioita varten.

Aluksesta tulee noin 140 metriä pitkä ja sen teho on vähintään 40 megawattia. Polttoaineen alus käyttää metanolia tai biodieseliä, ja se voi toimia kerrallaan vähintään 100 päivää. Alukselle voi majoittua 120 henkilöä.

Polaaritutkimuksen sihteeristön johtajan Katarina Gårdfeldtin mukaan aluksen rakentaminen alkaa ensi vuonna.

– Olemme tutkineet perusteellisesti suunnitelmat tavoitteidemme saavuttamiseksi. Nyt tarvitsemme poliittisen päätöksen ja taloudellista tukea. Ruotsi voi johtaa tätä yhteistyössä muiden maiden kanssa. EU-rahoituksen lisäksi toivomme houkuttelevamme yksityisiä sijoittajia, joita kiinnostaa kuituoptinen datayhteys, hän totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)