Bruttokansantuote ja teollisuustuotannon volyymi ovat kasvaneet jo viime vuoden puolella, ja uusien tilauksien arvo on kääntynyt positiiviseksi ja elinkeinoelämän luottamus on vahvistunut yli puolen vuoden ajan. Siitä huolimatta Tilastokeskuksen luottamusindikaattori viestii heikosta tilanteesta.
Kuluttajien mielestä Suomen taloustilanne on heikompi kuin vuosi sitten. Vain reilu viidennes uskoo, että taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana.
– Tämä on yllättävää. Ehkä hyvät signaalit jäävät helposti huonojen uutisten varjoon. Olisi tärkeä rakentaa kuluttajien luottamusta ja viestiä parantuneesta tilanteesta, jotta talouden rattaat pääsevät pyörimään, sanoo Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurri tiedotteessa.
Kuluttajat odottavat edelleen työttömyyden ja lomautusten kasvua, eikä tilanne ole merkittävästi parantunut viime vuodesta. Talousennusteiden perusteella työttömyys kuitenkin vähenee tämän vuoden aikana.
– Ensi vuodelle ennustetaan matalampaa työttömyysastetta, ja se seuraa hyvää talouskehitystä. Työttömyyden huippu ohitetaan todennäköisesti tämän vuoden aikana.
Inflaatio huolettaa edelleen suurinta osaa kuluttajista. Kuluttajat arvioivat kuluttajahintojen nousseen vuodessa edelleen nopeasti ja odottavat hintojen nousevan tänäkin vuonna, vaikka inflaatio laski 1,6 prosenttiin jo viime vuonna.
– Kaikki toimet, joilla kuluttajien luottamusta voidaan rakentaa, ovat ensisijaisen tärkeitä vallitsevassa taloustilanteessa, Hurri sanoo.
Kuluttajat eivät ole valmiita tällä hetkellä hankkimaan hintavia kestotavaroita. Ajankohdan otollisuus kestotavaroiden hankkimiseen heikkeni Ukrainan sodan alussa. Sitä seurasi inflaatiopiikki, joka puolestaan on heikentänyt ostovoimaa. Tilanne on edelleen yhtä heikko kuin vuoden 2022 alkupuolella.
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa -8,2, kun se oli helmikuussa -9,0. Vuotta aiemmin maaliskuussa luottamusindikaattori sai arvon -9,4. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,6.
Luottamus kasvuun on herännyt kuitenkin elinkeinoelämän puolella. Positiivista kehitystä näkyy Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) elinkeinoelämän luottamusindikaattorissa muun muassa myynti- ja tuotanto-odotuksissa lähikuukausille palveluissa, vähittäiskaupassa ja teollisuudessa.