Suomen Pankkiin syyskuussa siirtyvä Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen varoittaa hyvinvointivaltion rahoituksen tilasta. Kurronen on jakanut Twitterissä kaksi alla näkyvää vertailua.
– Tässä kahdella kuviolla perusteluja, miksi Suomelle ei riitä nykyinen työllisyysaste, vaan meidän täytyy olla Pohjoismaiden paras. Lisäksi työvoimaa tarvitaan lisää maahanmuutosta, Kurronen toteaa.
Ensimmäisessä kuvassa verrataan Suomen, Ruotsin ja Tanskan vanhushuoltosuhdetta vuonna 2070. Sillä tarkoitetaan tässä yli 65-vuotiaiden määrää sataa 15-64-vuotiasta kohden. Tanskassa ja Ruotsissa määrä jää alle viidenkymmenen. Suomessa arvio lähentelee kuuttakymmentä.
Toisessa kuvassa verrataan julkisen velan suhdetta bruttokansantuotteeseen (BKT). Tanskan ja Ruotsin velkasuhde oli viime vuonna noin 35 prosenttia, kun taas Suomen peräti yli 65 prosenttia.
– Nykymenolla meillä ei ole varoja ylläpitää pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa, ekonomisti summaa.
Sanna Kurronen toteaa tviittinsä kommenttiketjussa, että menoja pitäisi karsia, mutta muistuttaa, että mikäli Suomi haluaa olla pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, ei niitä voida karsia valtavasti.
– Eli myös tuloja täytyy saada lisää, hän toteaa.
Eräs kommentoija toteaa, ettei hyvinvointivaltioon ole ollut varaa enää vuosikausiin näillä mittareilla ja jatkaa, että yli varojen on eletty jo pitkään.
– Juuri näin, sitähän tuo kertynyt korkea velkasuhde kertoo. Lähtötaso on siis jo huono (velkaa kertyy) ja työikäisen väestön supistuminen (suhteessa ikäihmisiin) kertoo pahenevista vaikeuksista rahoittaa järjestelmää, Kurronen sanoo.
Tässä kahdella kuviolla perusteluja, miksi Suomelle ei riitä nykyinen työllisyysaste, vaan meidän täytyy olla Pohjoismaiden paras. Lisäksi työvoimaa tarvitaan lisää maahanmuutosta.
Nykymenolla meillä ei ole varoja ylläpitää pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa. pic.twitter.com/otMmWSxWn2— Sanna Kurronen (@KurronenS) August 10, 2022
Kyllä, menoja pitää karsia. Mutta jos haluamme olla pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, niitä ei voi karsia valtavasti. Eli myös tuloja täytyy saada lisää.
— Sanna Kurronen (@KurronenS) August 10, 2022
Juuri näin, sitähän tuo kertynyt korkea velkasuhde kertoo. Lähtötaso on siis jo huono (velkaa kertyy) ja työikäisen väestön supistuminen (suhteessa ikäihmisiin) kertoo pahenevista vaikeuksista rahoittaa järjestelmää.
— Sanna Kurronen (@KurronenS) August 10, 2022