Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta. Kun lääkäriin pääsee sujuvasti ja terveysongelmiin saa apua nopeasti, suomalaisten terveys ja hyvinvointi vahvistuvat ja tarve raskaammille palveluille vähenee.
Hallitus käynnistää syyskuussa valinnanvapauskokeilun, jossa 65 vuotta täyttäneet pääsisivät yksityiselle yleislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun hinnalla eli 28,20 eurolla. Kela-korvausten kautta toteutettava kokeilu on herättänyt jo nyt laajaa kiinnostusta.
Kokeiluun sisältyy hintakatto, joka varmistaa, että hyöty korvauksista menee asiakkaalle — ei nouseviin hintoihin. Kela määrittää tarkemman hintakaton ennen kokeilun alkua. Erillisiä toimisto- tai palvelumaksuja ei saisi asiakkailta periä.
On tärkeää, että kokeilu kattaa myös laboratoriokäynnit. Kokeilun piirissä ovat ikäryhmälle yleisimmin määrätyt tutkimukset, kuten esimerkiksi verikokeet, virtsatutkimukset, sydänfilmi ja keuhkokuva. Yleislääkärin määräämistä kokeiluun kuuluvista tutkimuksista korvattaisiin 50 prosenttia Kelan määrittämästä enimmäishinnasta.
Kokeilun kautta olisi mahdollista päästä lääkärikäynnille kolme kertaa kalenterivuodessa. Syksyllä 2025 korvauksen voi saada kahdesta käynnistä. Lisäksi 65 vuotta täyttäneet voisivat käyttää kokeilun rinnalla yleisiä Kela-korvauksia lääkärikäynteihin ja muihin palveluihin. Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan myös hallituksen esitys, jolla palautetaan fysioterapia Kela-korvattavaksi ja korotetaan muun muassa naisten gynekologikäyntien ja hammashoidon Kela-korvauksia.
Uuden valinnanvapauskokeilun rajaus eläkeläisiin on perusteltu ja tarkkaan mietitty. Suomessa on kasvava joukko 65 vuotta täyttäneitä, joilla on iän myötä suurempi tarve terveyspalveluille, mutta oikeus työterveyteen on päättynyt. Eläkeläiset käyttävät pääosin julkista terveydenhuoltoa, eikä heillä useinkaan ole mahdollisuuksia hankkia yksityistä terveysvakuutusta.
Kokeilun tavoitteena on lisätä eläkeläisväestön perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta ja valinnanvapautta. Kokeilulla halutaan nopeuttaa pääsyä nimenomaan lääkärin vastaanotolle, ilman ”portinvartijaa”.
Samaan aikaan hallitus edistää omalääkärimallin käyttöönottoa mahdollisimman laajasti ympäri Suomen. Valinnanvapauskokeilua voidaan hyödyntää myös omalääkärimallin kehittämisessä. Kokeilussa potilas eli asiakas saa itse valita ja vaikuttaa omaan palveluunsa. Se mahdollistaa käynnit tutulla lääkärillä – siis omalääkärillä.
Valinnanvapauskokeilu pähkinänkuoressa
1. Tavoite: Suomessa on kasvava joukko 65 vuotta täyttäneitä, joilla on iän myötä suurempi tarve terveyspalveluille, mutta oikeus työterveyteen on päättynyt. Kokeilun tavoitteena on lisätä yleislääkäripalveluiden saatavuutta ja valinnanvapautta tässä kohderyhmässä.
2. Omavastuu: Kokeilussa 65 vuotta täyttäneet pääsisivät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun suuruisella omavastuulla eli enintään 28,20 eurolla. Erillisiä toimisto- tai palvelumaksuja asiakkaalta ei voisi periä.
3. Hintakatto: Kyse ei olisi mistään avoimesta piikistä, vaan malliin sisältyy hintakatto, jonka Kela asettaisi. Näin hyöty korvauksista menee asiakkaalle, eikä nouseviin hintoihin.
4. Tutkimukset: Kokeilussa olisi mukana ikäryhmälle yleisimmin määrätyt tutkimukset, kuten esimerkiksi verikokeet, virtsatutkimukset, sydänfilmit ja keuhkokuvat. Kokeiluun kuuluvista tutkimuksista korvattaisiin 50 % Kelan määrittämästä enimmäishinnasta.
5. Valinnanvapaus: Kokeilussa voi varata ajan suoraan itse valitsemalleen lääkärille. Valinnanvapaus mahdollistaa käyntien keskittämisen hyvälle ja tutulle ”omalle lääkärille”, mikä parantaisi hoidon jatkuvuutta ja laatua. Asiakkaista on myös mahdollista kilpailla laadun lisäksi veloittamalla asiakkaalta käynnistä vähemmän kuin 28 euroa.