Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) uskoo Ukrainalle annettavan tuen jatkuvan vahvana huolimatta siitä, että poliittiset tuulet voivat muuttua nopeasti länsimaissa.
Hän muistuttaa Washington Post -lehden haastattelussa, että maan puolustustaistelun tukemisessa ei ole kyse hyväntekeväisyydestä.
– Se tarkoittaa eurooppalaisen elämäntavan puolustamista. Ja tässä tapauksessa myös länsimaisten arvojen sekä tietysti suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden puolustamista. Nämä ovat jakamiamme arvoja, Elina Valtonen sanoi.
Ulkoministerin mukaan on mahdollista, että tuen lopettaminen johtaisi Ukrainan valtiollisen olemassaolon loppuun tai vähintäänkin Venäjän voimistumiseen.
– En usko, että kukaan hyötyisi siitä, etenkään naapurimaat, Valtonen totesi.
Ulkoministerin mukaan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että Euroopassa investoidaan vahvasti puolustusteollisuuteen. Venäjän kerrotaan lisänneen omaa ammus- ja asetuotantoaan aiempaa korkeammalle tasolle kansainvälisistä pakotteista huolimatta.
– Kaikkien on tehtävä osansa. Tämä on suomalainen viesti. Yritämme johtaa esimerkin kautta, Elina Valtonen totesi.
Hän totesi Suomen lisäävän Naton kyvykkyyksiä vahvojen asevoimiensa kautta. Vaatimus kahden prosentin puolustusmenoista suhteessa bruttokansantuotteeseen täyttyy helposti kuluvan vuoden osalta.
Ruotsin Nato-jäsenyyden ulkoministeri odottaa etenevän lokakuussa, jolloin Turkin parlamentti palaa istuntotauolta. Maan presidentti Recep Tayyip Erdogan antoi vihreää valoa Ruotsin jäsenyydelle jo heinäkuussa. Ratifiointi on esillä myös Unkarissa lokakuussa.
Kreml aloitti sotimisen vuosia sitten
Amerikkalaismedia kysyi Elina Valtoselta New Yorkissa pidetyn YK-kokouksen yhteydessä Suomen ja Venäjän pitkästä ja vaikeasta historiasta. Valtosen mukaan moni ei ole ehkä vielä havahtunut siihen tosiasiaan, että kyseessä ei ole vain presidentti Vladimir Putinin sota.
– Vaikuttaa siltä, että niin sanottu venäläinen koneisto on valmistautunut tähän hyvin pitkään. He ovat olleet aktiivisesti sotatilassa Georgian sodasta lähtien ja Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien liitettyään laittomasti itseensä Krimin niemimaan, ulkoministeri totesi.
Presidentti Vladimir Putin on rakentanut sotakoneistoaan yli kahden vuosikymmenen ajan.
– Joku Venäjällä olisi voinut sanoa hänelle näiden vuosikymmenten aikana, että suunta ei ollut oikea.
Putinin lähtö tuskin tarkoittaisi Venäjän nopeaa muutosta rauhanomaiseksi demokratiaksi. Elina Valtonen kehottaa varautumaan siihen, että Venäjä pysyy nykyisenlaisena tai muuttuu naapuriensa kannalta vielä pahemmaksi lähitulevaisuudessa.
Ulkoministerin mukaan tiukoille pakotteille ei ole tällä hetkellä vaihtoehtoa.
– Venäjä ja Venäjän kansa ymmärtävät, että laittoman ja epäoikeudenmukaisen sodan mukana tulee hintalappu. Ja on erittäin tärkeää, että me näytämme tämän, Elina Valtonen totesi.