Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomessa vallitsee laaja hallitus- ja oppositiopuolueiden yksimielisyys keskeisimmistä ulkopolitiikan kysymyksistä. Valtonen kommentoi asiaa lauantaina Ylen Ykkösaamussa.
– Meillä on todella laaja yksimielisyys kaikista tärkeimmistä asioista: Suomen arvopohjasta, demokratiasta, oikeusvaltiosta ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta. Ja sitten tietysti ulko- ja turvallisuuspoliittisista pääratkaisuista kuten Euroopan unionin jäsenyydestä ja Nato-jäsenyydestä nyt tuoreeltaan, jota rakennetaan tiiviisti.
Julkisuudessa on viime päivien aikana kiinnitetty huomiota hallituspuolueiden erimielisyyteen Suomen Lähi-idän politiikasta. Syyskuussa Suomi äänesti YK:ssa sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi. Suomen äänestyspäätöstä on arvosteltu etenkin hallituspuolue kristillisdemokraattien piirissä, ja puolueen puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah jätti ratkaisusta eriävän mielipiteen tp-utvassa perjantaina.
Suomen ulkopolitiikan isosta kuvasta ei maailmalla vallitse epäselvyyttä, Valtonen vakuutti haastattelussa. YK-äänestys ei ollut helppo monissa muissakaan maissa, ulkoministeri sanoi, ja monimutkaiset kysymykset menevät ”vahvasti tunteisiin”.
– Kun elämme demokratiassa, ei ole virhe vaan ominaisuus, että erilaisilla puolueilla ja poliitikoilla on eri painotuksia ja ajatuksia. He edustavat omia äänestäjiään, Valtonen sanoi.
Ulkoministeri kertoi arvostavansa suuresti ministerikollega Essayhia.
– Minulla ei ole mitään ongelmaa jatkaa hänen kanssaan yhteistyötä. Hän on tästä asiasta eri mieltä, mennään eteenpäin.
Hallituksella on Valtosen mukaan myös Lähi-idän politiikasta, kuten tulitauon tarpeellisuudesta, panttivankien vapauttamisesta ja kahden valtion mallista, yksimielinen näkemys. Vaikka Suomi äänesti YK:ssa keskustelua herättäneen päätöslauselman puolesta, olisi se ministerin mukaan Suomen muotoilemana ollut ”toisennäköinen”. Ulkopolitiikassa on kuitenkin suurelta osin kyse kompromisseista, Valtonen sanoi.
– Sen takia en näkisi, että tämä olisi fundamentaalisesti lainkaan iso asia, että esimerkiksi Sari Essayah on tästä yksittäisestä äänestyksestä eri mieltä.