Seinäjoen seutu on jälleen Suomen vetovoimaisin alue yritystoiminnalle ja Rauman seutu uusi hopeasijansa. Tampereen seutu nousi ensi kertaa kolmanneksi. Tiedot ilmenevät keskiviikkona julkaistusta Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kuntarankingista, joka toteutetaan kahden vuoden välein.
Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden (seutukuntien) vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta. EK:n tekemässä vertailussa hyödynnetään kahdentyyppistä aineistoa: yrityksille suunnattua kyselyä sekä aluekohtaisia kuntatalous- ja yrittäjyystilastoja.
Rankingin tulosparantajia olivat myös Lahti (sija 5), Vaasa (sija 8) ja Lappeenranta (sija 16). Paikalliset yrityspalvelut keräävät kiitosta, mutta kuntayhtiöissä ja julkisissa hankinnoissa nähdään isoja epäkohtia. Vertailussa oli mukana Suomen 25 seutukuntaa.
Alueen sijoitukseen vaikuttivat yritysten arvioissa erityisesti seuraavat tekijät:
-kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys (esim. kuntapolitiikan päätöksenteko, luvituksen ja kaavoituksen sujuvuus, yritysvaikutusten huomiointi päätöksissä)
-oman alueen julkiset yrityspalvelut (neuvonta, rahoitus, toimitilat)
-hankintojen toteutustapa (kilpailu kuntayhtiöiden kanssa, julkiset hankinnat).
Kuntaranking-kyselyyn vastasi tammikuussa 2025 yhteensä 2515 yritysjohtajaa eri puolilta Suomea. Yritykset arvioivat kyselyssä omaa kotikuntaansa, mutta tulokset raportoidaan laajemman seutukunnan tasolla.
EK:n mukaan jokaiselta 25 alueelta löytyy sekä vahvuuksia että kehittämiskohteita. Absoluuttiset erot yksittäisten seutujen saamissa arvioissa voivat olla pieniä.
Tämän vuoden kuntarankingissa saadut tulokset jatkavat jo edellisessä rankingissa havaittua positiivista kehityssuuntaa, jossa yritykset arvioivat kuntien toimintaa aiempaa myönteisemmin. Erityisesti on lisääntynyt tyytyväisyys yrityspalveluihin, joita kunnat ja niiden kehitysyhtiöt tarjoavat.
Kuntien yrityksiltä saama kokonaisarvosana on edelleen vain kohtuullinen tai tyydyttävä. Kritiikki kohdistuu eritoten julkisten hankintojen kilpailutuksiin ja kuntayhtiöiden aiheuttamiin markkinahäiriöihin. Pk-yritysten on vaikea pärjätä kuntien isoissa kilpailutuskokonaisuuksissa varsinkin, kun hinta usein painottuu laadun kustannuksella. Pk-yrityksiä vie ahtaalle myös se, että kunnat välttelevät kilpailutuksia muun muassa inhouse-yhtiöiden kautta.
Valtaosa vastaajista arvioi maantieteellisen sijaintipaikan vastaavan hyvin yritystoiminnan tarpeisiin. Sijainnin arvostus on kuitenkin hieman heikentynyt eritoten itäisen ja pohjoisen Suomen kunnissa.
Elinkeinopolitiikan, yritysten kohtelun ja myös asenteiden kuntakohtaiset erot tuntuvat monin tavoin yritysten liiketoiminnassa ja arjessa, arvioi EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.
– Esimerkiksi lupamenettelyitä, kaavoitusta tai kilpailutusta koskevien pelisääntöjen pitäisi olla kaikkialla samat, mutta päätöksenteko ja asioiden hoituminen vaihtelee nyt kohtuuttoman paljon kunnasta ja toisinaan myös viranhaltijasta riippuen. Tämä epäjohdonmukaisuus ja henkilöriippuvuus ilmenee valitettavasti usein juuri sellaisissa tilanteissa, joissa yritys haluaisi kehittää toimintaansa paikkakunnalla tai laajentaa sitä toiseen kuntaan, Huovinen toteaa tiedotteessa.
EK:n Kuntarankingin tulokset 2025:
- Seinäjoen seutukunta
- Rauman seutukunta
- Tampereen seutukunta
- Salon seutukunta
- Lahden seutukunta
- Turun seutukunta
- Porvoon seutukunta
- Vaasan seutukunta
- Jyväskylän seutukunta
- Helsingin seutukunta
- Joensuun seutukunta
- Kokkolan seutukunta
- Hämeenlinnan seutukunta
- Kajaanin seutukunta
- Kuopion seutukunta
- Lappeenrannan seutukunta
- Ylä-Savon seutukunta
- Porin seutukunta
- Rovaniemen seutukunta
- Savonlinnan seutukunta
- Oulun seutukunta
- Mikkelin seutukunta
- Kouvolan seutukunta
- Kemi-Tornion seutukunta
- Kotkan-Haminan seutukunta