Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja Elintarviketeollisuusliitto ovat tänään hyväksyneet kaikille elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset ja 7,8 prosentin palkankorotukset kolmivuotiseksi sopimuskaudeksi 14.4.2025–31.1.2028.
SEL:n liittovaltuusto hyväksyi äänin 20–13 valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran eilen antaman sovintoehdotuksen uusista työehtosopimuksista.
Uusien työehtosopimusten syntyminen tarkoittaa, että kaikki SEL:n lakot peruuntuvat ja ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy välittömästi elintarvikealan työpaikoilla.
Leipomoalan työntekijöiden työehtosopimuksessa sovittiin kaikille työntekijöille 100 prosentilla korotettu palkka yötyöstä.
Työehtosopimukseen tuli kaksi uutta työaikamallia, joista voidaan sopia paikallisesti leipomoissa. Työehtosopimuksesta poistettiin ensimmäinen palvelusvuosilisä ja lauantaityölisää heikennettiin.
– Pystyimme torjumaan työnantajien yksipuolisen määräysvallan lisäämisen leipomoalan työntekijöiden työaikoihin, kiitos jäsentemme tuen ja valmiuden olla lakossa. Tämän ratkaisun hyväksyminen oli kipeä asia, josta jää haavat vuosiksi, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.
Muiden sopimusalojen työehtosopimuksiin ei tullut heikennyksiä.
Kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkat nousevat 7,8 prosenttia kolmessa vuodessa. Palkankorotukset eivät sisällä paikallisia eriä.
Kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkkoja ja taulukkopalkkoja korotetaan 2,5 prosentin yleiskorotuksella 1.6.2025 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta.
Ensi vuonna kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkkoja ja taulukkopalkkoja korotetaan 2,9 prosentin yleiskorotuksella 1.5.2026 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta.
Viimeisenä sopimusvuonna kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkkoja ja taulukkopalkkoja korotetaan 2,4 prosentin yleiskorotuksella 1.5.2027 tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta.
SEL ja ETL sopivat viidestä uudesta työehtosopimuksesta. Ne ovat leipomoalan työntekijöiden työehtosopimuksesta, liha-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta, meijerialan työntekijöiden työehtosopimuksesta, elintarvikealojen työntekijöiden työehtosopimuksesta sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta.
Näiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.