Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n lakkovahteja HKFoodsin tuotantolaitoksella Vantaalla 8. huhtikuuta 2025. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Elintarviketyöläisiltä kahdeksas lakkovaroitus

Kolmetoista elintarvikealan työpaikkaa ja lähes 4000 työntekijää aikoo uudelleen lakkoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL antoi perjantaina lakkovaroituksen, joka koskee samoja kolmeatoista liha-alan työpaikkaa ja valmisruokatehdasta ja lähes 4 000 työntekijää, joiden kolmipäiväinen lakko päättyi torstaina.

SEL:n lakon piirissä ovat kaikki työvuorot, jotka alkavat maanantain 28.4. kello 00.00 ja tiistain 29.4.2025 kello 23.59 välisenä aikana.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Lakon piirissä työpaikoilla ovat kaikki SEL:n ja Elintarviketeollisuusliiton välisten elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimusten alaiset työt, hätä- ja suojelutyötä lukuun ottamatta.

Elintarvikealan työriidan sovittelu jatkuu perjantaina iltapäivällä. SEL on hylännyt kolme sovittelijan sovintoehdotusta, jotka olisivat liiton mukaan kohtuuttomasti heikentäneet leipomoalan työntekijöiden työaikoja.

SEL:n tavoitteena on lakolla vauhdittaa uusien työehtosopimusten syntymistä.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää uusi lakkovaroitus, jotta saamme sovittua kaikille elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset. Ratkaisun avaimet ovat nyt täysin yritysten käsissä, kun kiistan ytimessä on vaatimus lisätä työnantajien yksipuolista määräysvaltaa työntekijöiden työaikoihin, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

SEL:n lakko ei vaaranna eläinten hyvinvointia.

– Jos yritykset haluavat, olemme valmiita rajaamaan lakkoa niin, että eläimet teurastetaan. Lihaa ei paloitella tai jatkojalosteta lakon aikana, mutta liha ei joudu haaskuuseen lakon takia. Näin toimimme jo liha-alan yritysten ensimmäisen lakon aikana, Kuntonen sanoo.

SEL:n liittovaltuusto on kutsuttu koolle maanantaiksi kello 10 käsittelemään neuvottelutilannetta ja mahdollista sovintoehdotusta.

Jos elintarvikealan työntekijöiden uudet työehtosopimukset eivät synny maanantaina, alkaa maanantain ja tiistain välisenä yönä SEL:n kolmas lakko Fazer- ja Lantmännen -konsernien 150 leipomossa, joissa työskentelee lähes 2 000 työntekijää.

SEL:n lakon piirissä Fazerin, Lantmännenin ja Vaasanin leipomoissa ovat kaikki työvuorot, jotka alkavat tiistain 15.4. kello 00.00 ja keskiviikon 16.4. kello 23.59 välisenä aikana.

SEL on jo aiemmin antanut lakkovaroitukset Valion Jyväskylän, Oulun, Riihimäen ja Vantaan tehtaille 22.–24.4. sekä Hartwallin Lahden, Olvin Iisalmen ja Sinebrychoffin Keravan panimoihin 22.–24.4. ja 27.–28.4.

SEL ja ETL neuvottelevat viidestä työehtosopimuksesta, jotka ovat leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista, joiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS