Opaste työterveyshoitajien vastaanotolle. Arkistokuva. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Enemmistöllä työterveys kattaa myös sairaanhoidon

Työterveyden laajuudessa on suuria työpaikkakohtaisia eroja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työterveyssopimukset ovat tyypillisesti kokonaisvaltaisia eli 74 prosenttia sopimuksista sisältää jossain määrin myös sairaanhoidon palveluita. Noin joka neljännellä työpaikalla työterveyssopimus kattaa vain lakisääteisen eli ennaltaehkäisevän työterveyshuollon. Asia ilmenee Työterveyslaitoksen tekemästä katsauksesta.

– Työterveyshuollon tavoitteena on palvella tasapuolisesti sen piiriin kuuluvaa työssäkäyvää väestöä ja varmistaa palvelujen saatavuus kaikille. Tasapuolisuus ei kuitenkaan tarkoita samanlaisia palveluja kaikille, vaan palvelujen tulee perustua ensisijaisesti kunkin työpaikan ja sen henkilöstön tarpeisiin, johtava asiantuntija Sari Nissinen sanoo tiedotteessa.

Työterveyshuollon organisaatioasiakkaiden tyytyväisyys on selvästi matalampaa kuin henkilöasiakkaiden, mikä viittaa tarpeeseen kehittää työterveyshuollon ja työnantajien välistä yhteistyötä. Tämä on erityisen tärkeää pienissä työpaikoissa, jotka muodostavat valtaosan työterveysyksikköjen organisaatioasiakkaista. Kaksi kolmasosaa asiakkaista on enintään kymmenen työntekijän työpaikkoja.

Työterveyshuollon toimintaa ohjaavissa prosessiohjeissa havaittiin laatueroja ja puutteita suhteessa Hyvään työterveyshuoltokäytäntöön.

– Toimivan työterveysyhteistyön kannalta olennaisia prosesseja ovat esimerkiksi työpaikkaselvitys ja toiminnan suunnittelu. Niihin liittyviä prosessiohjeita tulisi kehittää, kertoo erikoislääkäri Tom Oikarinen.

Yhdenmukaiset prosessiohjeet voisivat parantaa työterveyshuollon laatua, lisätä asiakastyytyväisyyttä ja tehostaa prosesseja.

Vuonna 2023 työterveyshuollossa työskenteli jonkin verran enemmän ammattilaisia kuin vuonna 2018. Lääkäreiden määrä näyttää hieman vähentyneen, mutta heidän joukossaan työterveyshuollon erikoislääkäreiden ja erikoistumassa olevien osuus on kasvanut.

Terveydenhoitajia ja sosiaalialan asiantuntijoita oli aiempaa enemmän. Fysioterapeuttien osalta tilanne on pysynyt lähes ennallaan.

Psykologien määrä on kasvanut selvästi, mutta heistä työterveyshuoltoon pätevien työterveyspsykologien osuus on laskenut.

Katsaus perustuu työterveyshuollon yksiköille suunnattuun kyselyyn, joka toteutettiin nyt kymmenettä kertaa. Edellinen katsaus on vuodelta 2018. Katsauksen tiedot kerättiin työterveyshuollon palveluntuottajilta vuoden 2024 alussa. Tiedot saatiin 331 työterveysyksiköstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)