Vartiolaiva Turva Suomenlahdella. Rajavartiosto

Entinen Moskovan-lähettiläs: Kaasuputki voi olla Naton 4. artiklan asia

Hannu Himasen mukaan tilanne on monimutkainen, koska vauriot Suomenlahdella eivät tapahtuneet Suomen ja Viron aluevesillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos Venäjä todistetaan syylliseksi kaasuputken ja tietoliikennekaapelien vaurioihin Suomenlahdella, Naton neljännen artiklan mukainen menettely olisi perusteltua ja johdonmukaista, toteaa Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Latvian ulkoministeri Krisjanis Karins sanoi viime viikolla Verkkouutisille, että siinä tapauksessa olisi kyse vähintään Naton neljännen artiklan asiasta.

– Se kuulostaa kyllä järkevältä kannalta, Hannu Himanen sanoo Verkkouutisille.

Turvallisuuskonsultaatioita koskevan neljännen artiklan mukaan jäsenmaat neuvottelevat keskenään aina, kun jokin osapuolista katsoo jonkin osapuolen alueellisen koskemattomuuden, poliittisen riippumattomuuden tai turvallisuuden olevan uhattuna.

Osa tutkijoista, kommentaattoreista ja poliitikoista on arvellut Venäjän olevan syypää. Himanen kuitenkin muistuttaa, että tutkinta on kesken eikä vielä voida todeta varmasti vahingontekijää.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että Balticconnector-kaasuputken vauriopaikan läheltä on löytynyt ankkuri. Päätutkintalinja kohdistuu kiinalaisen varustamon Newnew Polar Bear -rahtilaivaan. Ankkurin epäillään olevan peräisin NewNew Polar Bearilta. Merenpohjassa näkyy leveä raahausjälki, joka etenee kohti putken rikkoutumiskohtaa, jossa putki on myös siirtynyt. Sen jälkeen on esineen löytymiskohta, minkä jälkeen on kapeampi raahausjälki, joka jatkuu itään kohti Suomen ja Viron välistä datakaapelia. NewNew Polar Bearin liikkeet sopivat KRP:n mukaan ajallisesti ja paikallisesti myös Ruotsin ja Viron välisen tietoliikennekaapelin rikkoutumiseen.

Nyt tutkitaan, onko kyse huolimattomuudesta, huonosta merimiestaidosta vai tahallisuudesta, ja sen jälkeen pohditaan motiivia. KRP ei ottanut kantaa Venäjän mahdollisesta osallisuudesta tapahtumiin. Venäläisen Sevmorput-rahtialuksen liikkeet eivät kuitenkaan enää kuulu päätutkintalinjaan.

Himanen totesi viikonloppuna Iltalehdelle, että alusten kansallisuudet eivät kuitenkaan anna yksiselitteisiä vastauksia, sillä Venäjän ja Kiinan pelikirjoihin kuuluu erilaisten bulvaanien ja epäsuorien keinojen käyttö.

Viesti Venäjälle

Hän korostaa, että Suomella ei ole Naton jäsenenä virallista kokemusta siitä, miten Naton peruskirjan artikloita tulkitaan.

– Mutta tosiasia lienee se, että tällaisia konsultaatioita jäsenmaiden kesken käydään tavallaan koko ajan. Jos jotain tapahtuu, niin Natossa olevat pysyvät edustajat, jotka kokoontuvat säännöllisesti Naton neuvostona, käyvät tällaisia konsultaatioita joka tapauksessa, Hannu Himanen sanoo Verkkouutisille.

– Mikäli jokin Naton jäsenmaa muodollisesti neljänteen artiklaan viitaten nostaisi asian Nato-pöytään, niin totta kai se olisi signaali ulkopuolisille toimijoille.

Himasen mielestä tilanne on monimutkainen Naton kannalta, koska vauriot Suomenlahdella eivät tapahtuneet Suomen ja Viron aluevesillä, vaan talousvyöhykkeillä. Jos kyseessä olisi ollut Nato-maan täysivaltaisen alueen loukkaus, asia kuuluisi kaikille jäsenmaille.

– Jos nyt todettaisiin, että Venäjä olisi näiden putki- ja kaapelirikkojen taustalla, niin totta kai tällainen neljännen artiklan mukainen menettely olisi täysin mahdollinen, vaikka tämä vahingonteko ei ole tapahtunut minkään Nato-maan suvereenilla alueella – tässä tapauksessa aluevesillä. Se kuitenkin kohdistuu kahden Nato-maan väliseen kriittiseen infrastruktuuriin.

Hänen mukaansa kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva hyökkäys tai vahingonteko on vakava asia, jota pitää pohtia Naton jäsenmaiden kesken.

– Jos päädyttäisiin neljännen artiklan mukaiseen menettelyyn, julkisuusaspekti olisi hyvin tärkeä osa Naton poliittista ja strategista viestintää Venäjän suuntaan. Jos näin tapahtuisi, niin se olisi tietysti viesti Venäjälle siitä, että puolustusliitto on valppaana ja hereillä sekä seisoo jäsenvaltioidensa takana, jos ongelmia esiintyy.

Julkisuudessa on pohdittu erilaisia vaihtoehtoja vastatoimille. Eräinä toimina on ehdotettu Venäjän alusten tarkastamista laajentamalla Suomen ja Viron aluevesiä sekä Venäjän laivaliikenteen rajoittamista Itämerellä. Vastatoimiin voitaisiin lukea myös tuomitsevat julkilausumat, diplomaattikarkotukset ja talouspakotteiden kiristäminen.

Nato on jo ilmoittanut tehostavansa partiointia Itämerellä Suomen ja Viron välisen kaasuputken vaurioitumisen takia.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)