Länsimaisten aseiden käytön salliminen Venäjän alueella jopa 100-200 kilometrin syvyyteen voi muuttaa merkittävästi tilannetta taistelukentällä, sanoo Bundeswehrin prikaatinkenraali evp ja Naton päämajan upseeri Klaus Wittmann Ukrinformille.
– Jos he (lännen johtajat) eivät halua poistaa rajoituksia kokonaan. He voivat tässä tilanteessa sallia aseiden käytön 100-200 kilometrin syvyyteen Ukrainan rajalta. Vaikka rajoituksia hieman lievennettiin lähellä Harkovan aluetta, se jo aiheutti suuria hankaluuksia venäläisjoukoille. Sillä oli vaikutusta, Wittmann sanoo.
Hän huomautti, että 200 kilometrin säteellä on monia Venäjän armeijalle erittäin tärkeitä kohteita. Kenraali lisäsi, että edes nykyisten ilmapuolustusjärjestelmien määrän kaksinkertaistaminen ei riittäisi suojelemaan kaikkia Ukrainan kaupunkeja, infrastruktuuria ja joukkoja rintamalla.
Wittmannin mielestä on tarpeen etsiä keinoja torjua Venäjän hyökkäyksiä mahdollisimman paljon, mikä tarkoittaa kaluston ja joukkojen, lentokenttien, logistiikan ja rakettien tuhoamista vähintään 200 kilometrin säteellä Venäjän alueella.
– Tämä olisi iso askel eteenpäin, hän totesi.
Wittmann suhtautuu skeptisesti siihen, että Saksan liittokansleri Olaf Scholz lopettaa vastustamisen ja pysyy itsepintaisena haluttomuudessaan joko antaa Taurus-ohjuksia Ukrainalle tai hyväksyä luvan iskeä Venäjän alueelle.
Hänen mukaansa Scholz piiloutuu Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin selän taakse. Entinen sotilasjohtaja pitää myös Bidenia liian varovaisena.
– Meidän ei pitäisi odottaa Bideniltä mitään radikaaleja askeleita ennen kuin hän lähtee Valkoisesta talosta.
Wittmannin mukaan Scholzilla ei ole muita argumentteja kuin se, mitä hän toistaa: ”Olen päättänyt niin” ja lainaa niitä, jotka sanovat, että ”sellaiset aseet voivat tuhota Kremlin”.
– Epäröinti ja liiallinen varovaisuus johtivat Ukrainan vastahyökkäyksen epäonnistumiseen vuonna 2023, Wittman toteaa.
Hän muistuttaa, että Saksan hallitukselta kesti kolme neljäsosaa vuotta hyväksyä päätös panssarivaunujen lähettämisestä Ukrainella sen jälkeen, kun siitä äänestettiin liittopäivillä.
Wittmann uskoo, että Volodymyr Zelenskyin voittosuunnitelma on ”melko realistinen, mutta vain jos länsi alkaa vihdoin tehdä tarpeeksi” tukeakseen Ukrainaa.
Entinen kenraali pitää tarpeellisena myös selittää Sahra Wagenknechtin kaltaisille poliitikoille ja heidän kannattajilleen, jotka pelkäävät Venäjän tappiota, että Venäjän lyöminen Ukrainassa ei ole sama asia kuin Kolmannessa valtakunnassa – yritys miehittää ja tuhota Venäjä.
– Se tarkoittaa yksinkertaisesti Venäjän joukkojen pakottamista vetäytymään. Tämä olisi voitto Ukrainalle. Ja se riippuu meistä, Wittmann painotti.