Pk-yrityspäättäjistä miltei 40 prosenttia on huolissaan henkilöstön jaksamisesta, mutta entistä harvempi harkitsee uusia panostuksia henkilöstön hyvinvointiin. Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä harvemmin yritys harkitsee investointeja seuraavan vuoden aikana. Investointiaikeet ovat vähentyneet viime vuodesta. Tiedot selviävät vakuutusyhtiö Lähitapiolan ja työeläkeyhtiö Elon pk-yrityksille teettämästä kyselystä, johon vastasi 525 suomalaista yrityspäättäjää.
Viidennes (21 prosenttia) pk-yrityksistä ei aio investoida henkilöstön hyvinvointiin aiempaa enemmän, kun vuonna 2024 luku oli 12 prosenttia.
Vuonna 2025 yhä harvempi pk-yritys odottaa myöskään henkilöstönsä määrän kasvavan. Kun vuonna 2024 jopa 39 prosenttia yrityksistä arvioi määrän kasvavan, vuonna 2025 myönteinen arvio on enää 30 prosentilla yrityksistä.
– Talouden epävarmuus näkyy vastauksissa kautta linjan. Suomen pk-yritykset keskittyvät nyt selvästi liiketoiminnan ylläpitämiseen ja ovat varovaisempia tulevan suhteen. Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä vähemmän yritys harkitsee investointeja henkilöstöön tai henkilöstön hyvinvointiin seuraavan vuoden aikana, toteaa Lähitapiolan yritysasiakasliiketoiminnan johtaja Veikko Salonen tiedotteessa.
Haasteet näkyvät eri toimialoilla ja eri puolilla Suomea. Teollisuudessa jopa neljännes yrityksistä ei aio investoida henkilöstöönsä aiempaa enemmän.
Kiinnostavaa oli, että alle viisi vuotta alalla olleista päättäjistä 60 prosenttia arvioi henkilöstöön suunnatuilla panostuksilla olevan merkittävä vaikutus liiketoiminnan tulokseen, kun taas 6–10 vuotta alalla olleista samoin arvioi vain 39 prosenttia.
– Henkilöstön työkyky, eli terveys, osaaminen ja motivaatio, näkyvät suoraan yrityksen kyvyssä tehdä tulosta. Jos näihin ei panosteta, on sillä suora vaikutus pk-yritysten liiketoiminnan menestykseen. Nykyisessä toimintaympäristön nopeassa muutoksessa pitäisi päinvastoin painaa kaasua panostuksessa osaamisen kehittämiseen ja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen, sanoo työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki.
Lähitapiola ja Elo ovat Suomen suurimpia vakuutus- ja työeläkeyhtiöitä, ja ne tavoittavat laajan osa Suomen pk-yrityksistä yhtiöiden yhteisen asiakaskuntansa kautta.
Hintojen nousu ja ennakoimattomat toimintaympäristön muutokset pk-yritysten haasteina
Pk-yritykset kohtaavat monia haasteita vuonna 2025. Yli puolet (51 prosenttia) yrityspäättäjistä mainitsi yleisen hintojen nousun huolenaiheena, joka vaikuttaa suoraan yritysten kannattavuuteen ja kilpailukykyyn. Rakennusalalla 63 prosenttia mainitsi hintojen nousun keskeiseksi haasteeksi.
Myös ennakoimattomat toimintaympäristön muutokset vaativat yrityksiltä joustavuutta ja sopeutumiskykyä. Työvoiman saatavuus on edelleen kriittinen tekijä, mutta sen merkitys on vähentynyt viime vuodesta.
Pk-yritysten päättäjien kokemukset oman työnsä mielekkyydestä, työssä jaksamisesta, työstä palautumisesta ja johtamistaidoista ovat hieman heikentyneet verrattuna vuoteen 2024.
– Taloudelliset haasteet ja epävarmuus tulevaisuudesta heijastuvat yrityspäättäjien omaan hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Työstä palautumisen haasteet ovat hieman kasvaneet, mikä viittaa siihen, että työn kuormittavuus on edelleen ongelma, sanoo Salonen.
Kyselyn mukaan puolet yrityspäättäjistä ei usko tekoälyn lisäävän työn tuottavuutta omassa yrityksessään. Kolmannes päättäjistä kokee haastavaksi motivoida henkilöstöä pysymään kärryillä digitalisaation ja tekoälyn kehityksestä.
– Pidän tärkeänä, että myös pk-yritykset lähtevät rohkeasti hyödyntämään tekoälyä omassa liiketoiminnassaan. Tämä edellyttää tietoista panostamista pk-yritysten johdon ja henkilöstön teknologiaosaamisen kehittämiseen. Oppiminen ja työhyvinvointi ovat tiiviisti toisiinsa sidoksissa. Siksi investointi työhyvinvointiin vauhdittaa myös uudistumista. Työkyvyn vahvistamiseen Elo tarjoaa pk-yrityksille vaikuttavia palveluratkaisuja, Korhonen-Yrjänheikki toteaa.
– Yhdessä tuemme pk-yritysten kokonaisvaltaista riskienhallinnan kehittämistä ja kyvykkyyksien vahvistamista. Tämä on koko Suomenkin kannalta merkityksellistä työtä, jotta meillä on kymmenen ja vielä 20 vuoden jälkeenkin hyvää yrityskantaa Suomessa, Salonen kiteyttää.
Tutkimus toteutettiin sähköpostikyselynä 4.2.–9.2.2025 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 525 Elon ja Lähitapiolan yritysasiakasta eri puolelta Suomea. Yli puolet vastaajista (52 prosenttia) edustavat pk-yrityksiä, joissa on alle viisi työntekijää. Suomalaisista yrityksistä valtaosa, eli noin 93 prosenttia on alle viiden työntekijän yrityksiä.
LUE MYÖS:
Yhä useampi uupuu työssään – tunnista nämä vaaranmerkit