Hallituksen työllisyys- ja kasvutoimilla tavoitellaan 100 000 uutta työllistä, mutta tähän mennessä työttömiä on tullut lisää.
Työ- ja elinkeinoministeriön syyskuun lopussa julkaiseman katsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita on 279 700, mikä on 29 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Eduskunnan oppositiopuolueet ovat yrittäneet vierittää syytä Petteri Orpon (kok.) hallitukselle. Työministeri Arto Satonen (kok.) torjuu arvostelun.
– Tilanne johtuu tietenkin talouden suhdanteesta, joka tällä hetkellä on poikkeuksellisen vaikea. Meillä on ollut kaksi vuotta taantumaa ja talouskasvuakaan ei ole ollut pitkään aikaan. Taantuma tietenkin heijastuu työllisyyteen, Satonen sanoo Verkkouutisille.
Pääoppositiopuolue SDP:n mukaan heikot työllisyysluvut osoittavat, että hallituksen kasvu- ja työllisyyspolitiikka ei toimi. Hallitusta on moitittu myös toimettomuudesta.
Työministeri Satosen mukaan väitteet työllisyystoimien epäonnistumisesta eivät pidä paikkaansa.
– Nyt ei ole ensinnäkään oikea aika edes vielä arvioida niitä. Hallituksen keskeisten uudistusten lainvalmistelu on pitkälti tehty ja ne ovat eduskunnassa, mutta niistä vain pieni osa on tullut voimaan, hän sanoo.
Lisäksi niistäkin osa on ollut voimassa vasta vähän aikaa. Satonen mainitsee esimerkiksi työttömyysturvaan kohdistuvat muutokset, joilla tavoitellaan yli 40 000 lisätyöllistä. Muutokset tulivat voimaan vasta syyskuun alussa, ja ne koskevat sen jälkeen työttömäksi jääneitä. Vaikutus näkyy siis viiveellä.
Muista merkittävistä työllisyystoimista esimerkiksi paikallinen sopiminen ja vientivetoinen palkkamalli ovat yhä eduskunnan käsittelyssä.
Talouspoliittinen ministerivaliokunta kertoi maaliskuussa, että siihen mennessä eduskunnalle annettujen esitysten arvioitu vaikutus oli valtiovarainministeriön arvion mukaan noin 74 000 työllistä. Tämän jälkeen lakiesityksiä on annettu lisää.
Ministerin mukaan työllisyystoimien vaikutuksia voidaan arvioida kunnolla vasta vaalikauden lopussa.
– Toki on niin, että jos ja kun suhdanne kääntyy, se tulee tietenkin vaikuttamaan koko työllisyystilanteeseen, Satonen sanoo.
Oppositio ei hänen mukaansa ole esittänyt omia uskottavia vaihtoehtoja työllisyyden vahvistamiseksi.
– SDP on käytännössä vastustanut kaikkia hallituksen tekemiä esityksiä. He ovat itse asiassa tehneet joitain sellaisia esityksiä, joissa työllistämisen kynnys olisi kasvanut ja vaikeuttanut edelleen tätä tilannetta.