Porin prikaatin jääkärikomppanian huoltojoukot harjoittelivat miinaan astuneen sotilaan evakuointia Ruotsissa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Epäröikö SDP miinojen kanssa? Moni panttasi kantaansa Ylen kyselyssä

Kolme SDP:n kansanedustajaa ilmoitti vastustavansa miinakiellon purkua jo ennen selvitystä asiasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n kansanedustajien kannat jalkaväkimiinakiellon kumoamiseen ovat pitkälti hämärän peitossa.

Ylen maanantaina julkaisemassa kyselyssä demarikansanedustajista seitsemän kannatti miinojen palauttamista takaisin käyttöön, kolme vastusti, peräti 13 vastasi ”ei osaa sanoa” ja 20 sd-edustajaa ei vastannut koko kyselyyn.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hallitus tiedotti tänään käynnistävänsä toimet, joilla Suomi irtisanoutuu henkilömiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, johon Suomi on kuulunut vuodesta 2012.

Linjaus perustuu viime viikolla valmistuneeseen puolustusvoimien selvitykseen sekä puolustusministeriön ja ulkoministeriön virkavalmisteluun.

Ylen kyselyssä, joka on tehty ennen selvityksen julkistamista ja tiistai  tiedotustilaisuutta, käytännössä kaikki ”en osaa sanoa” -vastauksen valinneet SDP:n kansanedustajat kertoivat haluavansa odottaa virallisen selvityksen valmistumista. Tarja Filatovin (sd.) mukaan lisäksi ”tarvitaan kunnollinen arvio myös kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.”

– Asiaa voidaan selvittää, mutta kyse on myös muusta kuin pelkistä miinoista. Ottawan sopimukseen kuuluu myös miinojen raivaus, kansanedustaja Nina Malm (sd.) kommentoi.

Kyselyssä ei-vaihtoehdon valitsivat SDP:stä Ville Skinnari, Kimmo Kiljunen ja Johan Kvarnström. Kvanströmin mukaan ne perustelut, jotka on aikanaan ratkaisivat Suomen päätöksen liittyä Ottawan sopimukseen, pätevät yhä tänään.

– Empisin suuresti Ottawan sopimuksesta irtautumista, sillä se on maailman toimivin aseriisuntasopimus, joka kattaa 164 maata. Ei ole vain kyse Suomen turvallisuudesta. Meillä on jo käytössä tehokkaat korvaavat järjestelmät, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan entinen puheenjohtaja Kimmo Kiljunen perusteli ei-kantaansa.

Myös osa myönteisen kannan kysymykseen ottaneista SDP:n kansanedustajista totesi, että ensin pitää odottaa selvitystä.

LUE MYÖS:
Hajoaako SDP:n ryhmä taas rajalain äänestyksessä? ”Pohdin asiaa rauhassa”
Ylen kyselyssä enemmistö kansanedustajista palauttaisi jalkaväkimiinat

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS