Erkki Tuomioja: YYA-sopimus oli hyvä ja toimiva ratkaisu

SDP:n kansanedustajan mukaan Suomen ei tulisi osallistua sotilaallisiin voimannäyttöihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n veteraanipoliitikko Erkki Tuomiojan mielestä ulko- ja puolustusministereille ja heidän ministeriöittensä virkamiehille näyttää olevan vaikeata huomioida eduskunnan hyväksymää linjausta siitä, ettei ”Suomi salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”.

– Lisätekijänä tähän haluttomuuteen voi myös olla vaikuttamassa sekin, että joillekin alueemme käytön estäminen muille vihamielisiin tarkoituksiin saattaa assosioitua tätä nimenomaisesti meiltä vaatineeseen YYA-sopimukseen, Erkki Tuomioja totesi Paraisilla Geopoliittisen seuran Louhisaari seminaarissa.

Tuomioja on julkaissut puheensa kokonaisuudessaan Facebookissa.

– YYA-sopimus oli aikanaan toimiva ja myös Suomelle silloisessa tilanteessa hyvä ratkaisu, mutta sen ongelmana oli Neuvostoliiton toistuva pyrkimys tulkita sitä laajentavasti niin, että se olisi tarkoittanut Suomen puolueettomuuspyrkimyksen kanssa ristiriidassa olevaa tosiasiallista sotilaallista liittosuhdetta.

Tuomiojan mukaan ”oma ironiansa on siinä, että Suomi irtaantui YYA-sopimuksesta juuri kun olimme lopulta saaneet kohta sen jälkeen katoavan Neuvostoliiton varauksettoman tunnustuksen puolueettomuusstatuksellemme, vain voidaksemme luopua siitä EU-jäsenyyden jo häämöttäessä”.

Hän kommentoi puheita, joissa Suomen sotilaallista liittoutumista perustellaan sillä, että nykyiset kumppanuussuhteetNatoon, yhteistyö USA:n kanssa sekä laajentunut kansainvälinen harjoitustoiminta ovat jo käytännössä tehneet Suomesta Naton de facto jäsenen, joka kantaa kaikki siitä koituvat seuraamukset kuitenkin ilman muodollista turvatakuuta.

Erkki Tuomioja otti puheessaan kantaa myös Suomen osallistumiseen kansainvälisiin sotaharjoituksiin.

– Harjoitusten osalta on pakko niiden käsittelyyn – tai ainakin seurantaan – niin hallituksessa kuin eduskunnassa osallistuneena todeta, että Suomen kv. harjoitustoimintaan osallistumista valmistelleet sotilaat ja muut virkamiehet ovat vedättäneet Suomea mukaan myös sellaiseen harjoitustoimintaan, jonka ensi sijaisena ellei ainoana tarkoituksena on liittokunnan voimannäyttö ja poliittisen viestin lähettäminen Venäjälle.

Tuomiojan mukaan harjoituksia on katsottu kapeasti sotilaallisesta näkökulmasta.

– Tällöin poliittinen harkinta harjoitusten muiden asiayhteyksien ja tarkoitusperien suhteen on joko kokonaan sivuutettu tai tehty virkamiesten toimesta tarkoittamatta tai tahallisesti poliittisten päättäjien ohitse. Tarkoittamaton tiedon salaaminen ja päättäjien harhaanjohtaminen on huolestuttavaa ja anteeksiantamatonta, tahallinen suorastaan rikollista.

Hänen mukaansa Suomen ei ole perusteltua osallistua harjoitustoimintaan, ”joka sisältää Naton artikla 5:n soveltamista, on jännittyneeseen kansainväliseen tilanteeseen liittyvää sotilaallista voimannäyttöä ja/tai antaa sekä kotimaassa että ulkomailla väärän kuvan Suomen puolustuksen luonteesta ja siihen liittyvistä sitoumuksista”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)