Entisen pääministerin Esko Ahon (kesk.) mukaan Suomessa ei uskalleta keskustella heikon talouskasvun perimmäisistä syistä, Ilta-Sanomat kertoo.
Suomen talous ei ole kasvanut vuoden 2008 jälkeen eli 15 vuoteen. Aho katsoo, että vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen Suomessa taloustilannetta ei ole kyetty arvioimaan ”itsekriittisesti”.
– Suomessa talouskasvua ei voida saada, mikäli teollisuudella ja viennillä menee huonosti, Aho huomauttaa IS:lle.
Lisäksi Suomessa pitäisi hänen mukaansa vihdoin ymmärtää, mitä euroon liittyminen vuonna 2002 tarkoitti Suomen yleiselle taloudenpidolle ja erityisesti työmarkkinoille.
– Se on aikamoinen paradoksi, että Ruotsi elää enemmän niin kuin euromaan pitäisi elää, vaikka se ei kuulu euroon.
Petteri Orpon (kok.) hallitus haluaa taittaa Suomen velkaantumisen. Lamavuosien pääministeri huomauttaa, että asian suhteen pitäisi edetä pitkäjänteisesti.
Hän myös huomauttaa, että viime vuosina Suomi on velkaantunut kovaa vauhtia.
– Mihin se raha on mennyt? Se on mennyt olemassa olevan elintason ylläpitämiseen, eikä tulevan elintason perustan luomiseen, Aho sanoo IS:lle.
Velkaantumisen taittamiseksi hallitus on turvautunut rajuihin menosäästöihin. Aho myöntää, että Suomen nykyinen taloustilanne on huono. Hän myös huomauttaa, että tilanne pahenee entisestään julkisen talouden velanotolla.
– Mutta perimmäinen ongelma on se, että velkaantuminen johtuu huonosta yleisestä taloudellisesta kehityksestä Suomessa. Ja jos sitä ei saa korjatuksi, pelkillä säästöillä, pelkillä leikkauksilla me emme koskaan tule tästä selviytymään.
Esko Aho toimi Suomen pääministerinä vuosina 1991–1995.