Sulamisvedet voivat aiheuttaa vahinkoja kiinteistölle, jos veden ohjaukseen ja rakenteiden kunnossapitoon ei kiinnitetä huomiota. Sulamisvesien aiheuttamat vauriot eivät ole äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja, jollaisia kotivakuutus korvaa.
Lumet sulavat joka talvi, joten kotivakuutus ei yleensä kata sulamisvesistä rakennukselle aiheutuvia vahinkoja. Sulamisvesiin varautuminen ja niiden aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy on siis ensiarvoisen tärkeää.
Keskinäisen Vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen toteaa, että sään ääri-ilmiöt, kuten lämpötilavaihtelut, lisäävät sulamisvesien ja niistä johtuvien tulvien riskiä.
– Erityisesti lämpötilan sahaaminen nollan molemmin puolin kiihdyttää lumen ja jään vuorottaista sulamista ja jäätymistä, mikä pahentaa veden kertymistä, lisää rakenteiden vaurioitumisriskiä ja kasvattaa tulvariskiä, kun sulamisvesi ei pääse imeytymään maahan tai valumaan pois riittävän tehokkaasti.
Sulamisvesivahingot voivat aiheuttaa suuria korjauskustannuksia, mutta usein niitä voi ennaltaehkäistä omin voimin.
Miten sulamisvedet voivat aiheuttaa vahinkoja?
Sulamisvesi voi tunkeutua kellariin tai imeytyä sokkelin kautta rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita varsinkin vanhemmissa taloissa. Jos sadevesijärjestelmä on puutteellinen tai kiinteistön kallistukset suuntaavat veden taloa kohti, riskit kasvavat.
Katolla lumi ja jää voivat pudotessaan rikkoa lumiesteitä, tikkaita tai terassirakenteita. Rikkoutuneesta katosta vesi voi päästä yläpohjaan ja vaurioittaa rakenteita.
– Nyt on hyvä aika tarkistaa rännit, salaojat ja sadevesiviemärit sekä niihin liittyvät pumppaamot, jotta vesi pääsee poistumaan hallitusti ja rakenteet säilyvät vahingoittumattomina. Lumet on hyvä kolata pois rakennusten seinustoilta, Hämäläinen sanoo.
Joillakin tonteilla sulamisvesien poistoon tarvitaan pumppaamo, joka siirtää veden ylemmällä tasolla sijaitsevaan sade- ja sulamisvedet keräävään hulevesijärjestelmään. Jos pumppu rikkoutuu eikä pumppaamossa ole veden nousemisen paljastavaa ylärajahälytintä, vesivahingon riski on suuri.
Yllättävän ja ennalta arvaamattoman tapahtuman, kuten pumppaamon tai sadevesijärjestelmän rikkoutumisen, aiheuttaman vahingon kotivakuutus saattaa Hämäläisen mukaan korvata.
– Pitkäaikaisen kosteuden kertymisestä johtuvat vauriot, kuten sokkelin rapautuminen tai kellaritulvat, eivät kuulu vakuutuksen piiriin.
Ehkäise vahinkoja ennakoimalla sulamisvesiä
• Ohjaa sulamisvedet pois. Tarkista sulamisvesien kulkureitit, poista jääpadot ja kolaa lumet pois rakennuksen seinustoilta. Pidä pihan kallistukset kunnossa.
• Puhdista sadevesijärjestelmä. Huolehdi rännien, räystäiden ja sadevesikaivojen säännöllisestä puhdistuksesta.
• Seuraa kellarin ja sokkelin kosteutta. Tarkista rakenteiden kunto säännöllisesti. Suojaa ja säilytä kosteudesta tai kastumisesta mahdollisesti vaurioituvat tavarat aina pois lattiatasolta.
• Tarkista salaojien kunto. Tarvittaessa teetä ammattilaisella salaojajärjestelmän kuvaus tai huuhtelu.
• Tarkista vesikatteen kunto. Hoida lumenpudotus turvallisesti itse tai ammattilaisella.
• Tarkista, minne ilmalämpöpumpun lauhdevesi ohjautuu, jotta se ei päädy rakenteisiin.
• Varmista pumppaamon toiminta. Pidä ylärajahälytin ja varapumppu kunnossa, jotta vesi ei pääse nousemaan huomaamatta.