Etelä-Korean tiedustelupalvelu toimii pääosin huomaamattomasti ja valokeilan ulkopuolella, mutta viimeaikaiset epäonnistumiset ovat tuoneet tiedusteluviranomaisille kyseenalaista mainetta, uutisoi The Financial Times.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI paljasti viime kuussa vuosia kestäneen yrityksen houkutella entinen keskustiedustelupalvelu CIA:n analyytikko työskentelemään Etelä-Korean hyväksi. Analyytikkoa oltiin jo aikaisemmin syytetty laittomasta työskentelystä ulkomaisena agenttina Etelä-Korean hyväksi.
Pian tämän jälkeen kävi ilmi, että Etelä-Korean sotilastuomioistuin syytti erästä sotilastiedustelun työntekijää nimilistan vuotamisesta Kiinan kansalaiselle. Lista sisälsi arkaluontoista tietoa Pohjois-Koreassa ja muissa maissa peitetehtävissä toimivista agenteista.
Soulissa toimivan Korea Pro -tutkimuslaitoksen johtava analyytikko Jeongmin Kim arvioi, että Etelä-Korean on oltava heikentyneen globaalin turvallisuustilanteen, Yhdysvaltojen ja Kiinan jännitteiden sekä mahdollisen Donald Trumpin toisen presidenttikauden lisäksi huolissaan turvallisuuspalveluidensa ammattitaidosta.
Etelä-Korean parlamentaarisen tiedustelukomitean jäsenen mukaan riski maan tiedusteluoperaation kaatumisesta Pohjois-Koreassa herättää huolta.
Harmaita hiuksia aiheuttaa myös lainsäädäntö, jonka mukaan ainoastaan Pohjois-Korean hyväksi tehtävästä tiedustelusta voidaan nostaa vakoilusyyte.
Kimin mukaan myös maan kahtiajakautunut poliittinen ilmapiiri aiheuttaa hankaluuksia ja haluttomuutta muuttaa vakoiluun liittyvää lainsäädäntöä.
– Vasemmistopoliitikot ovat huolissaan siitä, että heitä syytettäisiin työskentelystä Kiinan hyväksi, kun taas konservatiivit ovat huolissaan syytöksistä Yhdysvaltojen ja Japanin lukuun toimimisesta.
Myös Etelä-Korean kansallisen tiedustelupalvelun NIS:n rooli on monimutkainen, sillä hallitukset ovat käyttäneet tiedustelupalvelua poliittisten vastustajiensa seurantaan ja häirintään. Tiedustelupalvelun valvonta oli myös aikaisemmin puutteellista ja se ylitti usein valtuutensa.
– Nyt meillä on päinvastainen ongelma. Olipa vallassa sitten vasemmisto tai oikeisto, koska NIS on niin suoraan presidentin ja lainsäätäjien alaisuudessa, se on erittäin altis politiikalle. Tuloksena on virkamiesten liiallinen vaihtuvuus, sisäiset riidat, tietovuodot ja pätevyyden kyseenalaistaminen, sanoo anonyymi turvallisuusasiantuntija, jolla on läheiset yhteydet Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden hallintoon.