Verkkouutiset

Stalininkatu Etelä-Ossetian separatistialueen pääkaupungissa Tsinkvalissa. / WIKIMEDIA COMMONS

Etelä-Ossetia suunnittelee liittyvänsä Venäjään

Etelä-Ossetian johtaja väläytteli aiemmin mahdollisuutta, että "kollektiivinen länsi" avaa rintamaa Venäjää vastaan Georgian kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etelä-Ossetia neuvottelee Venäjään liittymisestä. Separatistialue sijaitsee Georgian pohjoisosassa, ja sillä on yhteistä maarajaa Venäjän kanssa.

Vuonna 2008 käyty lyhyt Georgian sota käynnistyi juuri Etelä-Ossetian kysymyksestä. Venäjän asevoimat ryhtyi tukemaan alueen väkivaltaisia separatisteja, mikä johti Georgian asevoimien väliintuloon.

Koko konfliktin juuret juontavat 1990-luvulle ja Neuvostoliiton romahtamiseen, jolloin myös Georgia itsenäistyi ja menetti sekä Abhasian ja Etelä-Ossetian alueiden hallinnan. Venäjä tunnusti ne itsenäisiksi valtioiksi elokuussa 2008 viisipäiväisen aktiivisen sodan päätyttyä. Venäjän lisäksi vain Syyria, Nicaragua, Venezuela ja Nauru ovat tunnustaneet Etelä-Ossetian itsenäisyyden.

Etelä-Ossetialla on oma hallinto ja omat asevoimat. Se on tasapainotellut Venäjään liittymisen suhteen aikaisemminkin, esimerkiksi keväällä 2022. Alueen johtaja Alan Gaglojev aloitti tehtävässään toukokuussa 2022 ja ensi töikseen perui edeltäjänsä Anatoli Bibilovin heinäkuulle määräämän kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä.

Maaliskuussa 2024 nämä keskustelut ovat jälleen käynnissä. Viikonloppuna Etelä-Ossetian parlamenttielimen puhemies Alan Alborov sanoi, että liittymiskeskusteluja käydään kiinteässä yhteistyössä Venäjän kanssa. Asiasta kertoo esimerkiksi georgialainen uutistoimisto IPN.

– Keskustelemme näistä aiheista läheisessä yhteistyössä Venäjän kanssa, ottaen huomioon kahdenväliset suhteet ja sopimukset, sanoi Alborov Ekho Kavkaza-julkaisun mukaan.

Etelä-Ossetian oma uutistoimisto RES uutisoi maanantaina, että alueen hallinnon ulkoministerin mukaan Georgia ei todennäköisesti ole hyökkäämässä Venäjän kimppuun ja jatkoi, että Venäjä on ydinasevalta ja Etelä-Ossetian strateginen yhteistyökumppani, joka takaa Etelä-Ossetian kansalaisten turvallisuuden ja rauhan alueella. Alueen johtaja Galgojev oli ilmoittanut edellisellä viikolla, että ”kollektiivinen länsi” tekee kaikkensa avatakseen toisen rintaman Georgian tai Abhasian kautta.

Etelä-Ossetian suunnitelmat juuri nyt asettuvat kontekstiin, kun ottaa huomioon että Moldovalle kuuluva separatistialue Transnistria esitteli samansuuntaisia keskusteluja omassa parlamentissaan helmi-maaliskuun vaihteessa.

Viikonloppuna Transnistriassa sijaitseva Mi-8 -sotilashelikopteri räjähti. Transnistrian viranomaiset syyttivät Ukrainaa lennokki-iskusta, mutta Moldovan viranomaisten mukaan mitään iskua ei ole tapahtunut. Noin 300 000 asukkaan Transnistria sijaitsee Moldovan ja Ukrainan koillisosan välissä. Alueella on venäläinen asevarasto ja venäläisiä ”rauhanturvaajia”.

Myös Etelä-Ossetiassa on Venäjän asevoimien tukikohta.

 

 

 

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)