Hallituksen hyväksymä ohjelmaesitys kattaa vuodet 2014-2020.
Viime kesänä hyväksytyissä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan päälinjauksissa EU:n tuotantosidonnaiset tuet ovat aiempaa laajemmin käytettävissä eri tuotantosuuntien suoraan tukemiseen. Pääosa uudistetuista EU-tukivälineistä otetaan käyttöön vuodesta 2015 alkaen, jolloin Suomikin hyödyntää uudet mahdollisuudet koko maassa ja erityisesti Etelä-Suomessa.
Suomi esittää komissiolle, että ensi vuonna kansallisia tulotukia maksetaan Etelä-Suomessa samalla tukirakenteella ja rahoituksella kuin tänä vuonna. Vuodesta 2015 alkaen Suomi siirtää merkittävän osan tuotekohtaisista Etelä-Suomen tuista osaksi EU:n kokonaan rahoittamia suoria tukia.
Tarkoituksena on, että Etelä-Suomen maidon- ja naudanlihatuotantoa, lammas- ja vuohitaloutta sekä tärkkelysperunan ja avomaanvihannesten viljelyä tuetaan jatkossa nykyistä selkeämmällä ja tehokkaammalla EU-tukiin pohjautuvalla järjestelmällä. Samalla puutarhataloutta ja sika- ja siipikarjatalouden tukea esitetään jatkettavaksi nykymuotoisena alenevana kansallisena tukena vuosina 2015-2020.
Suomi ehdottaa, että usean tilan yhteisinvestointeja saataisiin tukea nykyisiä enimmäistukia korkeammin tukimäärin, peruskorjausinvestointien tukiehtoja voitaisiin helpottaa ja nuorten viljelijöiden aloittamisavustusta korottaa. Lisäksi Suomi ehdottaa maatalouden luopumistukijärjestelmän jatkamista vuoteen 2020 saakka.
– Esityksessä on otettu huomioon uudistuva EU-maatalouspolitiikka ja Suomelle aiempaa paremmin sopivat EU-tukivälineet. Pidän lähtökohtia neuvotteluun komission kanssa positiivisina. Uusi oikeusperusta Etelä-Suomen kansallisen maataloustuen jatkolle hyväksyttiin komission alaisessa maatalouden erityiskomiteassa viime maanantaina ja viime viikolla Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta kannatti Etelä-Suomen kansallisen tuen jatkoa vuoteen 2020 asti, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) sanoo.