EU-parlamentti on kumonnut kolmen katalonialaisen EU-parlamentaarikon syytesuojan. Heidät voidaan näin ollen luovuttaa Espanjaan vastaamaan syytteisiin kapinasta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. EU-parlamentti päätti asiasta suljetussa äänestyksessä maanantai-iltana.
Katalonian itsehallintoalueen entisen pääministerin Carles Puigdemontin syytesuoja kumottiin äänin 400–248. Tyhjää äänesti 45 meppiä. Kahden muun mepin syytesuoja kumottiin vastaavalla ääntenenemmistöllä. Espanja on aiemmin ilmoittanut, että se vaatii heidän luovuttamistaan oikeudenkäyntiin.
Puigdemont oli keskeinen hahmo, kun Katalonia järjesti kansanäänestyksen alueen itsenäisyydestä neljä vuotta sitten. Espanja katsoo hänen syyllistyneen maanpetokseen ja haluaa hänet Espanjaan tuomittavaksi. Puigdemont pakeni Belgiaan, ja maapaosta huolimatta hänet valittiin EU-parlamenttiin Espanjan edustajana vuonna 2019.
EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) sanoo äänestäneensä syytesuojan poistamisen puolesta. Hän arvioi, että suurin osa EPP-ryhmän mepeistä äänesti samoin.
– EU-parlamentti ei voi ruveta oikeusistuimeksi, se ei ole meidän tehtävämme. Pitää antaa oikeuslaitoksen tehdä oma työnsä, Virkkunen perustelee.
Hän muistuttaa, että teot, joista Puigdemontia ja kahta muuta syytetään, ovat tapahtuneet ennen kuin näistä tuli EU-parlamentaarikkoja.
– Ne eivät liity heidän työhönsä EU-parlamentissa.
Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen muistuttaa, että meppien syytesuojan tarkoitus on suojella EU-parlamentin jäseniä poliittisilta vainoilta. Syytesuoja ei tarkoita, että mepit voisivat syyllistyä rikoksiin joutumatta siitä tuomiolle.
Pietikäinen sanoo äänestäneensä tyhjää, samoin kuin hän teki edellisellä kerralla, kun syytesuojaa on käsitelty EU-parlamentissa. Hänen mukaansa Katalonian itsenäisyysäänestys oli laiton, mutta toisaalta Espanjan valtio vastasi siihen kohtuuttoman väkivaltaisesti. Lisäksi syyllisille on langtettu hänen mielestään kohtuuttomia tuomiota. Puigdemontia saattaa uhata jopa 9–13 vuoden vankeustuomio.
– Syytä on sysissä ja sepissä, Pietikäinen sanoo.
Petri Sarvamaa (kok./EPP) kertoo äänestäneensä Virkkusen tavoin syytesuojan poistamisen puolesta. Hänen mielestään EU-parlamentti ei voi pohtia, mikä on oikein sinänsä ja mikä väärin.
– Periaate on selvä, että syyttäjä syyttää ja oikeuslaitos tuomitsee.
Sarvamaa pohtii kuitenkin, mitä tapahtuu, jos vaikkapa puolalainen tai unkarilainen meppi joutuisi vastaavaan tilanteeseen. EU-parlamentti on jo kolme vuotta sitten käynnistänyt sanktiomenettelyn Unkaria ja Puolaa vastaan, ja se syyttää näitä oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta.
Sarvamaa sanoo, että jos tilanne Unkarissa ja Puolassa pahenee, EU:ssa voidaan katsoa, että ne eivät enää noudata oikeusvaltioperiaatetta. Silloin mahdollista meppien luovuttamista kotimaahansa tulisi tarkastella uudesta näkökulmasta.
– Kysymys on silloin siitä, luotetaanko siihen, että oikeusvaltio toimii, Sarvamaa toteaa.
EU-parlamentaarikko Silvia Modig (vas./GUE) sanoo Kansan Uutisissa, että hän on äänestänyt syytesuojan säilyttämisen puolesta. Hänen mielestään katalonialaismeppien saamat syytteet ovat kohtuuttomia.