Euroopan unioni on tuomassa tänä vuonna Venäjältä ennätyksellisen määrän nesteytettyä maakaasua. Huolimatta siitä, että EU:n tavoitteena on irrottautua venäläisistä fossiilisista polttoaineista vuoteen 2027 mennessä. Asiasta kirjoittaa Financial Times.
Kansalaisjärjestö Global Witnessin kokoamien tilastojen mukaan EU:n jäsenmaista Belgia ja Espanja olivat suurimmat venäläisen maakaasun ostajat heti Kiinan jälkeen. Kaiken kaikkiaan venäläisen maakaasun tuonti on kasvanut tämän vuoden tammi-heinäkuussa 40 prosenttia verrattuna vastaavaan vuoden 2021 ajankohtaan.
FT:n mukaan yhtäkkinen maakaasun kasvava tuonti johtuu alhaisista lähtökohdista. EU ei tuonut merkittäviä määriä maakaasua ennen Ukrainan sotaa, koska se oli riippuvainen Venäjältä tulevasta putkikaasusta.
Nousu on joka tapauksessa huomattava.
– On järkyttävää, että EU-maat ovat työskennelleet niin kovasti vieroittautuakseen venäläisestä fossiilisesta kaasusta vain korvatakseen sen toimitetulla vastaavalla aineella, sanoo Jonathan Noronha-Gant, Global Witnessin vanhempi fossiilisten polttoaineiden kampanjoija. FT:lle
– Sillä ei ole väliä, tuleeko se (kaasu) putkesta vai veneestä – se tarkoittaa silti, että eurooppalaiset yritykset lähettävät miljardeja (Vladimir) Putinin sotakirstuun.