EU uudistaa metsästrategiaansa – ”Valtava merkitys Suomelle”

Petri Sarvamaa ennustaa vääntöä keväälle, Eero Heinäluoma toivoo Suomelta yhtenäistä viestiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metsäpolitiikka on noussut taas suuren mielenkiinnon kohteiksi Euroopan unionissa. Suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet ovat saaneet keskeisiä valmistelutehtäviä unionin metsästrategian uudistustyössä.

EU:lle ei ole syntynyt yhtenäistä metsäpolitiikkaa tähän mennessä, vaan päätösvalta metsiä koskevissa asioissa kuuluu yhä pääosin jäsenvaltioille. EU pyrkii kuitenkin ohjaamaan jäsenmaita entistä tiukemmin myös metsäsektorilla, perusteluna tarve torjua ilmastonmuutosta.

Tärkein unionitason ohjauskeino on EU:n metsästrategia. Niitä on laadittu 1990-luvun lopulta alkaen. Parhaillaan metsästrategiaa uudistetaan 2021 alkavalle monivuotisjaksolle.

Metsiä koskevat eurooppalaiset linjaukset linkittyvät läheisesti EU:n vihreän kasvun Green Deal-ohjelmaan, joka suuntaa EU-politiikkaa vahvasti tulevina vuosina. Paine Suomea kohtaan kasvaa, virheisiin ei ole varaa.

Petri Sarvamaa: Entistä kovempi vääntö kevätkaudella

Unionin metsäpolitiikan tarpeista ja sisällöistä on keskusteltu koko Suomen EU-jäsenyyden ajan, välillä kiivaasti. Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa ennustaa, että alkaneella kevätkaudella on edessä entistäkin kovempi vääntö.

Sarvamaalla on päävastuu, kun Euroopan parlamentti laatii mietinnön EU:n tulevasta metsästrategiasta. Asian ensimmäinen käsittely tapahtui keskiviikkoiltana 22.1. parlamentin maatalousvaliokunnassa.

– Mietintöluonnosta tehdään periaatteella hiljaa hyvä tulee, Sarvamaa sanoo. Hän ennakoi valiokunnalle, että luonnos valmistuu maaliskuun puolivälin jälkeen. Täysistunnossa käsiteltäväksi metsästrategiamietintö tulee ehkä kesäkuussa.

Sarvamaa hakee mietinnössään tasapainoa kolmen elementin eli metsätalouden, ympäristön ja sosiaalisen ulottuvuuden kesken. Enemmistö linjausten taakse voisi syntyä samanmielisten maiden varassa. Tukea haetaan ainakin Ruotsin, Itävallan ja Saksan mepeiltä.

– EU:n metsästrategialla on Suomelle valtava merkitys, Sarvamaa arvioi. Hän korostaa kestävää metsänhoitoa ja aikoo tuoda mietintöönsä metsien monimuotoisuuden näkökulmat vahvasti esiin. Suomi voi saada suurta hyötyä muun muassa puupohjaisten innovaatioiden kautta.

Eero Heinäluoma: metsätoimijat pyöreän pöydän ääreen

Sarvamaan ohella EU-metsästrategia työllistää monia muitakin Euroopan parlamentin suomalaisjäseniä. Mauri Pekkarinen (Renew/kesk.) työstää teollisuusvaliokunnalle mietintöä asiasta ja Eero Heinäluoma vaikuttaa S&D-parlamentaarikkojen johtoryhmässä.

Heinäluoma esittää, että Suomessa hallitus ja metsäalan toimijat kootaan pyöreään pöytään hiomaan yhtenäistä linjaa EU:ssa esillä oleviin metsäasioihin. Hän varoittaa, että nykyisin Suomesta lähtee metsiä koskevissa asioissa liiaksi erisuuntaisia viestejä.

– Suomessa ei ole vielä herätty siihen, että Green Deal ei ole tavanomainen EU-ohjelma, vaan se muuttaa Suomea ja arkeamme. Samalla unioni levittää läsnäoloaan jäsenmaissa aiempaa vahvemmaksi.

Heinäluoman mielestä metsiä koskevaan kansalliseen eripuraan ei ole varaa, sillä Suomi on EU:n metsävaltaisin maa ja tavaraviennistämme 20 prosenttia tulee metsäteollisuudesta. Tästä huolimatta suomalaista metsänhoitoa ei tunneta.

Heinäluoma toimii sen puolesta, että mahdollisimman moni EU-tasolla metsäasioihin vaikuttava saa tietoa metsätaloudestamme sekä siitä kuinka metsiämme hoidetaan. Demarien S&D-parlamenttiryhmän puheenjohtaja, espanjalainen Iratxe Garcia Pérez vieraili jo Suomessa tässä tarkoituksessa.

Suunnitelmissa on saada Green Deal-ohjelmasta vastaavan komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin kansliapäällikkö käymään Suomessa. Lisäksi toivotaan, että puheenjohtaja Ursula von der Leyenin avainavustaja Green Deal-asioissa löytäisi kalenteristaan aikaa edes lyhyelle vierailulle maamme metsiin.

Hannu Taavitsainen

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)