Euroopan komissio lähetti hallitukselle varoituksen Suomen vesien hyvään tilaan pääsemisen kiirehtimiseksi.
Luonnonsuojeluliitto vaatii, että hallitus käynnistää vesien tilaan vaikuttavien lakien ja lupien uudistamisen muun muassa vaelluskalojen kulun helpottamiseksi. Tämä toteuttaisi myös kotimaisten tutkimusten tuloksia vesipuitedirektiivin vaatimusten huomioimisesta. Vesilain osittaisuudistus on jo myös hallitusohjelmassa.
Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Suomen hallitusta vastaan, koska hallitus ei ole noudattanut vesipuitedirektiiviä. Direktiivin tavoite on vesien hyvä tila. Sen saavuttaminen on Suomessa monessa vesistössä vielä pahasti kesken.
EU:n jäsenvaltioiden on päivitettävä säännöllisesti vesien hyvään tilaan tarvittavia toimenpiteitä, kuten voimalaitoksille ja teollisuuslaitoksille myönnettyjä vesi- ja ympäristölupia. Jo myönnettyjen lupien tarkistaminen on kuitenkin Suomen nykylainsäädännön mukaan vaikeaa ja osin mahdotonta.
– Vesilain luvat annetaan yleensä toistaiseksi voimassa oleviksi, kertoo ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen Suomen luonnonsuojeluliitosta.
– Erityinen ongelma ovat vanhat vesivoimalat, joiden lupaehdoissa ei ole kalatalousvelvoitteita. Siksi niitä ei voi myöskään uudistaa esimerkiksi ohitusuoman tai kalatien tekemiseksi. Lupaehtoja tulee voida tarkistaa ja päivittää, koska nykyisiä tietoja esimerkiksi vesiluonnon uhanalaisuudesta tai vaikkapa vesistöjen lyhytaikaissäännöstelyn haitoista ei ollut vanhoja lupia tehtäessä, hän jatkaa.
Lakien ja lupien uudistamiseksi komissio lähetti virallisen huomautuksen hallitukselle. Hallituksella on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja korjata komission esiin tuomat puutteet. Jos komissio ei saa tyydyttävää vastausta, se voi lähettää toisen varoituskirjeen, perustellun lausunnon. Viime kädessä komissio voi haastaa hallituksen oikeuteen.
Suomessa tarve vesiin vaikuttavien lakien ja lupien uusimiselle on tiedetty jo monta vuotta. Lisäksi hallitusohjelmassa on jo toista kertaa kirjaus vesilain muuttamisesta kalatalousvelvoitteiden asettamiseksi niille vesivoimaloille, joilla niitä ei vielä ole.