Päätöslauselman mukaan valtionjohtajia eli Eurooppa-neuvostoa pyydetään kutsumaan koolle valmistelukunta perussopimusten muuttamiseksi.
Mepit esittelivät myös ensimmäiset ehdotukset EU-instituutioiden muuttamiseksi. Näitä ovat loppu veto-oikeuksille, lisää toimivaltaa EU:lle terveyteen, energiaan, puolustukseen sekä sosiaali- ja talouspolitiikkaan sekä EU-parlamentille täysimääräinen ja suora aloiteoikeus.
Mepit käyttävät oikeuttaan pyytää EU-sopimusten muuttamista muun muassa siten, että muutetaan neuvoston äänestysmenettelyjä esimerkiksi siirtymällä yksimielisyyspäätöksistä määräenemmistöpäätöksiin muun muassa pakotteiden ja niin sanottujen siirtymälausekkeiden yhteydessä sekä hätätapauksissa.
Lisätään EU:n toimivaltaa erityisesti terveyspolitiikassa ja rajat ylittävien terveysuhkien kohdalla, energiapolitiikassa kansainvälisten ilmastosopimusten toteuttamiseksi, puolustuspolitiikassa sekä sosiaali- ja talouspolitiikassa.
Vahvistetaan EU:n taloutta, tuetaan pk-yrityksiä, tarkistetaan kilpailukykytilanne ja edistetään investointeja, jotka edistävät oikeudenmukaista, vihreää ja digitaalista siirtymää.
Annetaan parlamentille oikeus ehdottaa, muuttaa tai kumota lakeja ja täydet yhteispäätösoikeudet EU:n talousarvioon.
Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 355 puolesta, 154 vastaan ja 48 tyhjää.
Eurooppa-neuvosto voi yksinkertaisella enemmistöllä kutsua kokoon valmistelukunnan sopimusten muuttamiseksi. Europarlamentti on toivonut tämän tekemistä mahdollisimman pian. Seuraava tilaisuus tähän on huippukokouksessa 23.–24. kesäkuuta.
Valmistelukuntaan kuuluu meppejä, komissaareja, jäsenmaiden parlamenttiedustajia sekä EU-instituutioiden johtajia.
Myös komission odotetaan ilmoittavan kesäkuussa, miten se aikoo vastata Euroopan tulevaisuuskonferenssin tuloksiin. Samaan aikaan parlamentin perussopimus- ja toimielinvaliokunta (AFCO) valmistelee tarkemmin muutoksia, joita parlamentti haluaisi tehdä sopimuksiin.