Vladimir Putin keskusteli miehitetyn Sevastopolin kuvernöörin kanssa videoyhteydellä helmikuussa 2025. / AFP / LEHTIKUVA / GAVRIIL GRIGOROV

Kreml himoitsee entisen Neuvostoliiton alueiden absoluuttista hallintaa

Venäjän aggression patoamisessa on professorin mukaan kyse koko maanosan tulevaisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Donald Trumpin lähestymistapa Venäjän ja Ukrainan välisen sodan päättämiseen on professori Sam Greenen mukaan hätäinen. Trump pyrkii hänen mukaansa ilmeisesti yllättämään vastapuolen ja luomaan uutta todellisuutta ennen kuin nämä ehtivät reagoida.

– Vaikka moni asia on vielä tuntematon, Valkoinen talo ilmeisesti toivoo, että Ukrainan sodan lopettaminen auttaa antamaan sille vapaammat kädet pyrkiessään toteuttamaan muita globaalin agendansa osia, kuten Yhdysvaltojen kauppasuhteiden uudelleenmuotoilua ja painopisteen siirtämistä yhä enemmän kohti Kiinaa, Venäjän politiikan professorina Lontoon King’s Collegessa toimiva Greene sanoo Center for European Policy Analysis –ajatushautomon julkaisemassa analyysissa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Viimeviikkoisessa Münchenin turvallisuuskonferenssissa kävi hänen mukaansa selväksi, että Yhdysvallat on halukas auttamaan rauhan aikaansaamisessa, mutta jättäisi sen täytäntöönpanon Euroopan harteille.

Jos Eurooppa pystyy kääntämään närkästyksensä päättäväiseksi toiminnaksi ja etenemään Yhdysvaltojen tahdissa tai mieluummin jopa nopeammin, sillä on Greenen mukaan mahdollisuus puolustaa aidosti Ukrainaa ja itseään Venäjän aggressiota vastaan.

– Euroopan turvallisuus voidaan saavuttaa vain tekemällä yhteistyötä Ukrainan kanssa, jotta voidaan luoda perusta Ukrainan pitkän aikavälin suvereniteetille ja koskemattomuudelle sekä sen integroitumiselle Eurooppaan. Samalla on estettävä Moskovaa ja tarvittaessa Washingtoniakin kylvämästä lisää epävarmuutta, Greene toteaa.

Nyt tehtävät päätökset muovaavat hänen mukaansa Euroopan tulevaisuutta useiden sukupolvien ajaksi. Siksi myös niiden kustannuksia ja hyötyjä olisi punnittava vuosien ja vuosikymmenten perspektiivillä.

– Pitkän aikavälin linjausten on perustuttava vakavaan ymmärrykseen uhan luonteesta. Venäjä on pysyvästi sitoutunut entisen Neuvostoliiton alueen absoluuttiseen hallintaan. Tämä sitoutuminen on vuosikymmenten aikana vahvistunut ja juurtunut syvälle maan poliittiseen järjestelmään, hän painottaa.

– Euroopan sitoutumisen Venäjän aggressiivisten taipumusten hillitsemiseen on oltava yhtä kestävää. Vain syvä, perustavaa laatua oleva sitoutuminen Ukrainaan voi varmistaa, että Ukrainaa ja Eurooppaa itseään puolustetaan riittävästi uusia hyökkäyksiä vastaan. Ainoastaan Ukrainan toipumisen, jälleenrakentamisen ja Eurooppaan integroitumisen onnistuminen voi lopullisesti todistaa Moskovan aikeet turhiksi. Ja vain Eurooppa, joka uskoo omaan pelotteeseensa, voi saada Putinin pelkäämään seurauksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS