Donald Trumpin tarjous tunnustaa Venäjän tekemä Krimin liittäminen itseensä on saattanut Euroopan pääkaupungit tuskallisen valinnan eteen – pysyäkö Kiovan vai Washingtonin puolella, kirjoittaa The Financial Times.
Jotkut eurooppalaiset virkamiehet pelkäävät, että Trumpin hallinnon yksipuolisesta sopimusluonnoksesta johtuvat erimielisyydet asettavat kahdenväliset suhteet Lontoon, Berliinin ja muiden pääkaupunkien kanssa koetukselle, heikentävät transatlanttista turvallisuutta ja saattavat suistaa raiteiltaan Naton huippukokouksen kesäkuun lopulla.
Eurooppalaiset ovat aina olleet ”heikossa asemassa vastustamaan Yhdysvaltoja”, sanoo Jeremy Shapiro, Yhdysvaltain ohjelman johtaja Eurooppa-neuvostossa.
– He ovat yrittäneet välttää sitä tästä syystä.
Eurooppalaisten toiveet päästä mukaan Yhdysvaltojen johtamiin neuvotteluihin romahtivat keskiviikkona, kun ulkoministeri Marco Rubio vetäytyi Lontoon tapaamisesta Ukrainan ja Euroopan viranomaisten kanssa ja Trumpin erityislähettiläs Steve Witkoff päätti sen sijaan tehdä neljännen vierailun Kremliin.
Trumpin hallinto on esittänyt Kiovalle suunnitelman ota tai jätä -sopimuksesta, jonka ehdot ovat erittäin suotuisat Moskovalle. Mukaan lukien Krimin Venäjään liittämisen tunnustaminen.
Presidentti Volodymyr Zelenskyi kieltäytyi tiistaina tunnustamasta Venäjän suvereniteettia millään alueella, jonka hyökkääjä on vallannut sitten vuoden 2014. Kiova on kuitenkin valmis elämään tosiasiallisen Venäjän hallinnan kanssa vastineeksi länsimaisista turvallisuustakuista.
Keskiviikkona Trump moitti Zelenskyin kantaa ja kutsui sitä erittäin haitalliseksi hänen rauhanponnisteluilleen ja ”suhteita tulehduttavaksi.
– Hän voi saada rauhan tai hän voi taistella vielä kolme vuotta ennen kuin menettää koko maan, Trump kirjoitti Truth Socialissa.
Saksan tulevan liittokanslerin Friedrich Merzin läheinen liittolainen sanoi myöhään keskiviikkona, ettei Eurooppa voi hyväksyä ehdotusta.
– (Vladimir) Putin saavuttaisi kaikki tavoitteensa ja viesti olisi: ”Minulla on varaa sellaiseen aggressioon. Voitan lopulta ja saavutan tavoitteeni”, sanoi kristillisdemokraattien vanhempi kansanedustaja Thorsten Frei.
Trumpin hallinto on myös sulkenut pois Ukrainan Nato-jäsenyyden, mikä on ollut Venäjän keskeinen vaatimus. Samalla Kiovaa on painostettu ja uhkauilta ja sille on tarjottu vain vähän vastineeksi alueestaan luopumisesta.
”Pahin tapaus olisi, jos (Yhdysvallat) ei pääse sopimukseen Ukrainan ja Venäjän välillä, ja tämä kaikki työnnetään Ukrainalle. Silloin Euroopan olisi valittava (Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä), sanoi korkea EU-diplomaatti FT:lle.