Katunäkymä Ukrainan Donetskin Kramatorskista. AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

”Euroopan johtajat ovat kirjaimellisesti näperrelleet, vaikka Ukraina on liekeissä”

Venäjän miljardit on Timothy Ashin mukaan siirrettävä Ukrainalle nyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskuspankin ja tiettyjen EU-maiden valtiovarainministeriöiden penseä asenne Ukrainan henkiinjäämistaistelun tukemiseen jäädytetyin venäläisin varoin on brittiläisen huippuekonomisti Timothy Ashin mielestä ylittämässä kriittisen pisteen.

– Yhdessä Yhdysvaltojen avun loppumisen tai hidastumisen kanssa seuraukset Euroopan taloudelle ja luottamukselle euroon saattavat muodostua katastrofaalisiksi, Chatham Housessa toimiva Ash varoittaa ajatushautomo Cepan julkaisemassa artikkelissa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Ajatelkaa, jos miljoonat ja taas miljoonat ukrainalaiset pakenisivat länteen ja rasittaisivat Euroopan sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia järjestelmiä murtumispisteeseen asti. Euroopan puolustusmenot olisi ehkä kaksinkertaistettava, mikä kasvattaisi budjettivajetta, velkaantumisastetta ja lainakustannuksia, lisäisi verorasitusta ja hidastaisi Euroopan kasvua, hän kehottaa. 

Ne, jotka viivyttelevät Eurooppaan jäädytettyjen yli 200 miljardin euron venäläisvarojen ohjaamista Ukrainan tukemiseen toimivat Ashin mukaan vastuuttomasti vaarantaen paitsi Ukrainan, myös koko Euroopan tulevaisuuden. Vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä toimia.

– Venäjän keskuspankin Euroopassa olevat varat on välittömästi takavarikoitava ja sijoitettava Ukrainan puolustamiseen tarkoitettuun rahastoon, jota voitaisiin käyttää ammusten ja puolustustarvikkeiden hankintaan, hän toteaa. Eurooppalaiset johtajat ovat hänen mukaansa epäröineet aivan liian kauan, vaikka Venäjän muodostama uhka on selvä ja välitön.

– Euroopan johtajat ovat kirjaimellisesti näperrelleet, vaikka Ukraina on liekeissä, hän sivaltaa. 

Venäjän varat ovat hänen mukaansa helposti saatavilla länsimaisissa pankkijärjestelmissä, ja ne voitaisiin siirtää Ukrainan käyttöön yhdellä napin painalluksella.

– Moraalisesti on kiistatonta, että hyökkääjän, siis Venäjän, kuuluu maksaa. Miksi länsimaisten veronmaksajien pitäisi maksaa Vladimir Putinin sodan kustannukset, hän kysyy. 

EKP ja tietyt valtiovarainministeriöissä ovat kuitenkin viimeisten kolmen vuoden ajan sitkeästi vastustaneet tätä väittäen, että järjestely vahingoittaisi luottamusta euroon. Väitteen tueksi ei kuitenkaan ole todisteita, sanoo Ash.

– Asialla on ehdottomasti kiire. Ukrainan ja Euroopan turvallisuus ja jopa niiden elämäntapa ovat nyt vaakalaudalla. Samojen eurooppalaisten johtajien, jotka ovat viimeisten kolmen vuoden aikana osoittaneet kovin heiveröistä kaukonäköisyyttä tai johtajuutta, on aika tarttua toimeen, hän toteaa.

– Tämä toki edellyttää poliittisesti vaikeita päätöksiä, mutta viimeisten kolmen vuoden hirvittävien ja yhä vain pahenevien tapahtumien jälkeen kaikkien täytyy ymmärtää, että toimimatta jättämisen hinta olisi monin verroin kovempi. Takavarikoikaa Venäjän varat nyt ja antakaa ne Ukrainalle, hän tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS