Iskun jäljet Ukrainan Kryvyi Rigissä. AFP PHOTO / State Emergency Service of Ukraine / LEHTIKUVA / HANDOUT

Euroopan piti herätä uhkaan – mutta näin kävi

USA:n presidentinvaalin turvavaikutuksiin on CER:n raportin mukaan varauduttu luvattoman huonosti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidentiksi uudelleen nousevan Donald Trumpin kielteinen suhtautuminen Natoon on tunnettu tosiasia. Trump ei Centre for European Reform -ajatushautomon (CER) tuoreen raportin mukaan näe Natoa niinkään Yhdysvaltojen asemaa vahvistavana koalitiona, vaan pikemminkin instituutiona, jota liittolaiset käyttävät hyödyntääkseen USA:n suomia turvatakuita ja voidakseen samalla tinkiä omista puolustuspanostuksistaan.

Raportin laatinut CER:n apulaisjohtaja, suurlähettiläs Ian Bond kollegoineen katsoo Trumpin viimeisten neljän vuoden aikana käyttämien julkisten puheenvuorojen osoittavan, että hänen asenteensa Natoa kohtaan ei ole muuttanut.

– Yhdysvaltojen vetäytyminen Natosta on edelleen erittäin epätodennäköistä, mutta Trump voisi aiheuttaa liittoumalle paljon vahinkoa, vaikka ei siitä vetäytyisikään, raportissa sanotaan.
Naton pelotevaikutus perustuu siihen, että vaikka Euroopassa on suhteellisen vähän amerikkalaisjoukkoja, tukena on lupaus siitä, että Yhdysvallat on valmis käyttämään ydinasearsenaaliaan liittolaistensa suojelemiseksi. Jos Trump vähentää USA:n joukkojen määrää tai esittää edelleen epäilyjä halukkuudestaan puolustaa liittolaisia, pelotevaikutus raportin mukaan ymmärrettävästi heikkenee.

– Trumpin vaalivoitto johtaa näin ollen lähes varmasti puolustusmenojen lisäykseen Euroopassa. Jotkin maat investoivat enemmän puolustukseen ollakseen vahvemmassa asemassa, jos Trump toteuttaa uhkauksensa Euroopan turvallisuuden priorisoinnin vähentämisestä. Toiset vastaavat Trumpin vaatimukseen menolisäyksistä tavoittelemalla mahdollisimman vahvoja kahdenvälisiä suhteita Yhdysvaltoihin esimerkiksi sitoutumalla ostamaan yhdysvaltalaista sotatarviketta siinä toivossa, että tämä takaisi Yhdysvaltojen avun mahdollisessa konfliktissa, raportissa todetaan.

Erityisen kriittisesti Trumpin ja varapresidentiksi nousevan J.D. Vancen tiedetään suhtautuvan Yhdysvaltojen Ukrainalle antaman sotilaallisen avun jatkamiseen.

– Jos Trump lopettaa USA:n sotilaallisen avun Ukrainalle, eurooppalaiset eivät mitenkään voisi heti ottaa sitä vastuulleen. Vladimir Putin, jonka joukot etenevät jo nyt Itä-Ukrainassa nopeammin kuin kertaakaan viimeisten kahden viime vuoden aikana, käyttäisi hyväkseen ukrainalaisten demoralisaatiota ja pahenevaa miehistö- ja materiaalipulaa. Rintama olisi tulevina kuukausina vaarassa romahtaa, CER:n raportissa varoitetaan.

– Eurooppalaiset eivät halua nähdä Ukrainan ajautuvan epävakaaseen tilanteeseen, joka rohkaisisi Venäjää saattamaan työnsä loppuun muutamaa kuukautta tai vuotta myöhemmin voidakseen sitten kääntää katseensa hyökkäykselle alttiisiin Naton jäsenmaihin Baltiassa. Eurooppalaisten on siksi varmistettava vakaa ratkaisu, mikä tarkoittaa Ukrainan tukemista vähintään niin paljon, että Putin saadaan vakuuttuneeksi Ukrainan alistamisen mahdottomuudesta, raportissa todetaan.

Trumpin ensimmäistä presidenttikautta on usein kuvailtu herätykseksi Euroopalle, mutta todellista heräämistä ei raportin mukaan ole tapahtunut. Joe Bidenin valinnan kuviteltiin virheellisesti todistavan, että Trumpin presidenttikausi olisi ollut vain jonkinlainen tilapäinen häiriö. Tämän seurauksena Eurooppa joutuu kohtaamaan Trumpin toisen kauden paljon huonommin valmistautuneena kuin olisi pitänyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)