Jääluokitettuja tankkereita, jotka kuljettavat nesteytettyä maakaasua Venäjän Jamalin LNG-jalostamolta, on edelleen huollettu Euroopan satamissa.
Tämän kieltäminen monimutkaistaisi merkittävästi Venäjän arktisen alueen LNG-kaasutoimituksia, mutta toistaiseksi Euroopan unionin maat ostavat sieltä yhä enemmän kaasua.
Yhteensä 15 Jamalista LNG:tä kuljettavasta Arc7-tankkerista 14:ää on korjattu kahdella telakalla, Ranskan Brestissä sijaitsevalla Damenilla ja Tanskan Fayard A/S:llä.
Ilman korjauksia Novatekin olisi ollut vaikeaa toimittaa LNG:tä talvella, jolloin hinnat ovat korkeimmillaan pohjoisella pallonpuoliskolla. Vaikka EU:n LNG-tuonti eri puolilta maailmaa väheni viime vuonna 20 prosenttia, kirjattiin Venäjä-tuonnissa uusi ennätys. Ostajat suosivat sitä, koska se on edullisempaa kuin muiden toimittama LNG.
Ainoa LNG-tankkeri, jota ei ole huollettu EU:ssa, on Christophe de Margerie, joka kuuluu pakotteiden kohteena olevalle Sovcomflotille. Alus on ollut poissa käytöstä puoli vuotta, mikä kertoo EU:n tarjoamien korjausten ja varaosien merkityksestä. Muut venäläistä LNG:tä kuljettavat tankkerit kuuluvat ulkomaisille yhtiöille, mukaan lukien kreikkalainen Dynagas ja kanadalainen Teekay.
Damen on korjannut kahdeksaa Venäjän käyttämää LNG-tankkeria hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, mutta vakuuttaa noudattavansa EU:n pakotteita. Fayarin telakka, joka on korjannut yhdeksää alusta, ei ole vastannut median kysymyksiin.
Damenin mukaan korjatuille aluksille ei ole välittömissä suunnitelmissa enempää korjauksia. Tämä johtuu siitä, että maaliskuussa astuu voimaan määräys, joka estää Venäjän LNG:tä kuljettavien tankkerien pääsyn EU-maiden satamiin. Satamat eivät sen jälkeen saa enää myöskään siirtää LNG:tä näistä aluksista toisiin. Vuonna 2023 EU:hun toimitetusta 20,9 miljardista kuutiometristä Venäjän LNG:tä kolmannes vietiin edelleen muihin maihin.
EU haluaa kokonaan eroon Venäjän kaasusta vuoden 2027 loppuun mennessä, mutta vaikka tällä hetkellä putkien kautta tuleva tuonti pienenee, niin nesteytetyn kaasun tuonti kasvaa. Rystad Energyn mukaan viime vuonna EU-maiden satamiin tuotiin 24,2 miljardia kuutiometriä venäläistä LNG:tä.