Kansanedustaja (kok.) ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll kirjoittaa X-ketjussaan Euroopan johtajuustyhjiöstä. Hän viittaa Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa on haasteltu politiikan tutkija Ivan Krastevia.
– Päivän lehdessä arvostettu politiikantutkija Ivan Krastev nostaa esiin todellisen ongelman: Euroopasta puuttuu johtajuus ja Yhdysvaltojen tuen varaan ei voi laskea.
– Mutta mitä pitäisi tehdä? Limnéll alustaa.
Hän muistuttaa reaalipoliittisesta tilanteesta: Britannia erosi EU:sta, Saksa on hallituskriisissä, Ranskassa presidentti ja hallitus ovat eri linjoilla.
– Perinteiset sotilasmahdit ovat jättäneet jälkeensä tyhjiön, eikä [Angela] Merkelin jälkeen kukaan ole johtanut Eurooppaa.
Limnéll painottaa, että riippumatta siitä mitä [Donald] Trump sanoo (tai ei sano) ja mitä Yhdysvallat tekee (tai ei tee) – Euroopan on otettava suurempi vastuu omasta turvallisuudestaan.
– Siihen vaaditaan sotilaallisesti vahvoja maita, joilla on samat poliittiset tavoitteet.
– EU-maat ovat useasti kokoontuneet pohtimaan Venäjän aiheuttamaa uhkaa ja Ukrainan tukemista, mutta yllä mainituista syistä johtuen tulokset ovat jääneet toivottua heikommiksi. Jonkun pitää ottaa johtajuus. Voisiko se olla Suomi?
”Pienillä” mailla ei Limnéllin mukaan ole rahkeita uskottavaan doktriiniin. Liittoumalla sen sijaan on.
– Jos halutaan tehdä reaktiivisen sijaan proaktiivista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, vaaditaan vakuuttavat voimavarat.
– Pohjoismaat, Baltia ja Puola muodostavat kokonaisuuden, joka on sekä maantieteellisesti, sotilaallisesti että ulkopoliittisesti vahva ja yhtenäinen. Tällainen ”Itämeren unioni” olisi jo uskottava toimija, ja Suomi voisi olla asiassa aloitteellinen, Limnéll ehdottaa.
– Yhteinen intressi on, että hyökkääjä ei päätä kehityssuuntia – puolustaja päättää. Suomi voisi, yhdessä ”Itämeren unionin” kanssa, auttaa Eurooppaa päättämään. Niin omasta tulevaisuudestaan kuin Ukrainan sodan, Limnéll jatkaa.
Päivän lehdessä arvostettu politiikantutkija Ivan Krastev nostaa esiin todellisen ongelman: Euroopasta puuttuu johtajuus ja Yhdysvaltojen tuen varaan ei voi laskea.
Mutta mitä pitäisi tehdä?
Ketju:https://t.co/NK6RVsQlWf
— Jarno Limnell (@JarnoLim) November 12, 2024
Riippumatta siitä mitä Trump sanoo (tai ei sano) ja mitä Yhdysvallat tekee (tai ei tee) – Euroopan on otettava suurempi vastuu omasta turvallisuudestaan. Siihen vaaditaan sotilaallisesti vahvoja maita, joilla on samat poliittiset tavoitteet.
2/6— Jarno Limnell (@JarnoLim) November 12, 2024
"Pienillä" mailla ei ole rahkeita uskottavaan doktriiniin. Liittoumalla sen sijaan on. Jos halutaan tehdä reaktiivisen sijaan proaktiivista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, vaaditaan vakuuttavat voimavarat.
4/6— Jarno Limnell (@JarnoLim) November 12, 2024
Yhteinen intressi on, että hyökkääjä ei päätä kehityssuuntia – puolustaja päättää. Suomi voisi, yhdessä "Itämeren unionin" kanssa, auttaa Eurooppaa päättämään. Niin omasta tulevaisuudestaan kuin Ukrainan sodan.
6/6— Jarno Limnell (@JarnoLim) November 12, 2024