Ranskan ulkoministeri Jean-Noel Barrot. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Eurooppa ei koskaan suostu tulitaukoon ilman turvatakeita”

Ranskan ulkoministerin mukaan Euroopan valtiot eivät voi sopia Ukrainan ”antautumissuunnitelmasta".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Euroopan valtiot eivät voi sopia Ukrainan ”antautumissuunnitelmasta” eli tulitauosta ilman turvallisuustakuita, koska Ukrainan etulinjassa on vaakalaudalla itse Euroopan suvereniteetti, Ranskan ulkoministeri Jean-Noel Barrot totesi senaatissa Ukrainaa ja Euroopan turvallisuutta koskevassa keskustelussa tiistaina Ukrinformin mukaan.

– Haemme rauhansopimuksen periaatetta asianmukaisessa ja oikeassa muodossa, jossa otetaan huomioon menneisyyden virheet, erityisesti Minskin sopimukset, kun meillä oli heikkoutta uskoa, että antamalla (Vladimir) Putinille niin sanotusti tulitauon ilman mitään turvallisuustakuita, pysäytämme hänet. Tosiasia on, että tätä aselepoa rikottiin 20 kertaa, eikä se koskaan estänyt Putinia käynnistämästä täysimittaista hyökkäystä helmikuuta 24. helmikuuta 2022, Barrot sanoi.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Hän korosti, että rauhansopimuksen ja antautumissopimuksen välinen ero, johon Eurooppa ei voi suostua, on ymmärrettävä selvästi.

Barrot muistutti myös, että Putinin puhuessa mahdollisesta aselevosta, hän kyseenalaistaa Ukrainan poliittisten johtajien legitimiteettiä.

– Putinin odotetaan kyseenalaistavan Volodymyr Zelenskyin legitimiteetin, joka on kuitenkin sodan sankari, jonka legitimiteetti vahvistettiin yksimielisesti Ukrainan parlamentissa, hän sanoi.

Barrot arvioi, että Venäjän presidentti tulee myös väistämättä vaatimaan ”hallinnon muutosta”, kuten hän teki Georgian tapauksessa ja ehkä ”pian Moldovan tapauksessa”.

Hän myös pyysi joitakin ranskalaisia kansanedustajia olemaan toistamatta Kremlin retoriikkaa, jonka mukaan Nato ja sen itään suuntautuva laajentuminen ovat syynä tähän kaikkeen.

– Nato on puolustusliitto, ja jos Ukrainan sota alkoi vuonna 2014, se ei johtunut siitä, että Nato lähestyi Venäjän rajoja, eikä siksi, että Nato yritti edetä itään, vaan siitä, että Ukrainan kansa oli koukussa Eurooppa-pyrkimykseen, eikä Vladimir Putin halunnut sallia sitä, ministeri selitti.

Tuoreen kyselyn mukaan 70 prosenttia ranskalaisista tukee jatkuvaa sotilaallista apua Ukrainalle sekä 66 prosenttia maan liittymistä Natoon ja Euroopan unioniin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS