Maailman ilmatieteen järjestö WMO maanantaina julkaiseman raportin mukaan Eurooppa on nopeimmin lämpenevä maanosa maapallolla. WMO julkaisi raportin verkkosivuillaan.
Ilmastonmuutos vaikuttaa Euroopan ihmisiin monin tavoin. Lämpenevällä ilmastolla on myös suuret taloudelliset vaikutukset. Julkaisun mukaan Eurooppa lämpenee muita maanosia nopeammin.
Vuotta 2022 leimasivat äärimmäiset kuumuudet, kuivuus ja metsäpalot. Merenpinnan lämpötilat ympäri Eurooppaa nousivat ennätyslukemiin. Raportin mukaan myös jäätiköiden sulaminen oli ennennäkemätöntä.
Ilmaston tila Euroopassa 2022 -raportti on toinen vuosittaisessa sarjassa ja se on tuotettu yhteistyössä Maailman ilmatieteen järjestön ja Euroopan unionin Copernicus-maanseurantaohjelman kanssa.
Selvityksen mukaan 1980-luvulta lähtien Eurooppa on lämmennyt kaksi kertaa enemmän globaaliin keskiarvoon nähden. raportin mukaan sillä on kauaskantoisia vaikutuksia alueen sosioekonomiseen rakenteeseen ja luonnon ekosysteemeihin.
Vuonna 2022 Eurooppa oli noin 2,3 astetta esiteollisen ajan, eli vuosien 1850–1900, keskiarvon yläpuolella. Lukua käytettiin Pariisin ilmastosopimuksen perustana.
Raportti nostaa kuitenkin esiin, että toimia parempaan on tehty. Uusiutuva energia tuotti viime vuonna ensimmäistä kertaa enemmän sähköä kuin fossiiliset polttoaineet. Tuuli- ja aurinkovoima tuotti 22,3 prosenttia Euroopan unionin sähköstä. Kaasulla tuotettiin puolestaan 20 prosenttia.
– EU:ssa tuotettiin ensimmäistä kertaa enemmän sähköä tuuli- ja aurinkoenergialla kuin fossiilisella kaasulla. Uusiutuvien ja vähähiilisten energialähteiden käytön lisääminen on ratkaisevan tärkeää fossiilisista polttoaineista riippuvuuden vähentämisessä, meteorologi ja WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kertoo.
Vuosi 2022 Euroopassa oli yksi mittaushistorian haastavimmista ja kuumimmista. Copernicuksen ilmastonmuutospalvelun johtaja Carlo Buontempo kertoo, ettei kyseessä ollut vain poikkeusvuosi.
– Eurooppalaisten vuonna 2022 kokema ennätysmäinen lämpöstressi oli yksi merkittävimmistä syistä sään aiheuttamiin kuolemiin Euroopassa. Valitettavasti tätä ei voida pitää yksittäisenä ilmiönä tai ilmaston omituisuutena. Nykyinen ymmärryksemme ilmastojärjestelmästä ja sen kehityksestä kertoo meille, että tällaiset tapahtumat ovat osa suuntaa, joka tekee äärimmäisistä lämpötiloista yleisempiä ja voimakkaampia koko alueella, Buontempo kertoo tiedotteessa.
EM-DAT -tietokannan perusteella meteorologiset, hydrologiset ja ilmastoon liittyvät ilmiöt Euroopassa johtivat vuonna 2022 16 365 raportoituun kuolemaan ja vaikuttivat suoraan 156 000 ihmiseen.