Epävarmuutta Euroopassa eivät politiikan tutkija Anton Šehovtsovin mukaan luo vain Venäjän kasvava sotilaallinen uhka ja Yhdysvaltojen ulkopoliittisen linjan muutos, vaan myös eräänlainen interregnum – vanhan järjestyksen romahtamisen ja uuden syntymisen välitila.
– Siirtymävaiheessa ei riitä, että puolustusmenoja lisätään, vaan tarvitaan laajempi strateginen näkemys Euroopan asemasta nopeasti muuttuvassa maailmassa, Keski-Euroopan yliopistossa Wienissä työskentelevä Šehovtsov sanoo Desk Russie -verkkolehden julkaisemassa artikkelissa.
– Sata vuotta sitten, silloisen 1900-luvun suuren interregnumin aikaan, Richard von Coudenhove-Kalergi, yksi Euroopan yhdentymisen filosofisista uranuurtajista, kirjoitti, että epävarmassa tilanteessa Eurooppa etsisi pelastusta Venäjältä tai Amerikasta, joista toinen pyrkii valloittamaan ja toinen ostamaan sen. Molemmat edustivat eksistentiaalisia uhkia, Šehovtsov toteaa.
Euroopan ainoa tie turvalliseen tulevaisuuteen oli von Coudenhove-Kalergin visiossa Paneurooppa – yhdentymisen kautta toteutuva poliittinen ja taloudellinen liitto. Nykyään visio on todellisuutta Euroopan unionin muodossa, mutta perushaasteet ovat Šehovtsovin mielestä yhä hämmästyttävän samanlaisia kuin 1900-luvun alussa.
– Ajatelkaa kuitenkin tätä: historian saatossa jokainen poliittinen yhdentyminen on muotoutunut aikansa hallitsevaa kommunikaation välinettä hyödyntäen. Rooma rakensi teitä luodakseen imperiumin, yhtenäisten eurooppalaisten kansallisvaltioiden nousua auttoi kirjapaino, lennättimillä ja rautateillä oli ratkaiseva merkitys Italian ja Saksan yhdistymisissä. EU nykymuodossaan rakennettiin lennättimen, puhelimen ja radion aikakaudella, jotka kaikki ovat viime vuosisadan teknologioita, Šehovtsov sanoo.
– Mikäli Eurooppa aikoo selvitä alkavasta uudesta aikakaudesta, sen on edettävä kohti poliittista yhtenäisyyttä – liittovaltiomuotoista Eurooppaa – joka edustaa tämän digitaalisen ajan nopeutta ja kytkeytyneisyyttä. Ilman tätä muutosta Eurooppa on vaarassa jumittua menneisyyteen ja syrjäytyä entistä pahemmin maailmannäyttämöllä, hän toteaa.