EU:n sisällä käydään keskustelua siitä, pitäisikö Venäjän putkikaasun myynti EU:hun käynnistää uudelleen osana mahdollista Ukrainan sodan lopettavaa ratkaisua, uutisoi Financial Times.
Venäläisen kaasun ostamista kannattavat väittävät, että se alentaisi korkeita energian hintoja Euroopassa, rohkaisisi Venäjän neuvottelupöytään ja antaisi molemmille osapuolille syyn toteuttaa ja ylläpitää tulitaukoa.
Ajatus Venäjän kaasuvirtojen avaamisesta uudelleen Eurooppaan on kuitenkin FT:n mukaan jo alustavissa keskusteluissa herättänyt vastareaktion Ukrainan lähimpien liittolaisten keskuudessa EU:ssa.
Kolme neuvotteluista perillä olevaa virkamiestä totesi FT:lle, että eräät Saksan ja Unkarin viranomaiset olivat kannattaneet ajatusta ja tukea oli tullut myös muista maista. Muita maita ei kuitenkaan jutussa tarkenneta. Taustalla on Euroopan energiakustannusten alentaminen.
Viennin uudelleen aloittaminen Eurooppaan merkitsisi Venäjän tulojen lisääntymistä. Ennen sotaa venäläisen putkikaasun osuus EU:n kokonaistoimituksista oli noin 40 prosenttia. Suurin tuoja oli Saksa. Putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen loppui toukokuussa 2022.
Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump on vaatinut sodan lopettamista ja toisaalta uhannut EU:ta tulleilla, jos se ei osta USA:sta enemmän nesteytettyä maakaasua (LNG), joka on kalliimpaa kuin putkikaasu.
FT:n mukaan esitykset venäläisen putkikaasun myynnin uudelleen aloittamisesta ovat raivostuttaneet Brysselin virkamiehiä ja diplomaatteja varsinkin eräistä Itä-Euroopan maista, joista monet ovat työskennelleet viimeisten kolmen vuoden aikana vähentääkseen EU:hun tuotavan venäläisen energian määrää.
– Se on hulluutta. Kuinka tyhmiä voimme olla ja edes ajatella sitä vaihtoehtona? sanoi virkamieslähde FT:lle.
EU on ilmoittanut tavoitteekseen vapauttaa unionin kaikista venäläisistä fossiilisista polttoaineista vuoteen 2027 mennessä. EU:n energiakomissaari esittelee maaliskuussa suunnitelman tavoitteen saavuttamiseksi.
EU:n raskaan teollisuuden vaikeudet ovat lisänneet Euroopan maiden tarvetta hankkia halvempaa energiaa. Kaasun hinta on Euroopassa tyypillisesti kolme-neljä kertaa korkeampi kuin Yhdysvalloissa.
Venäjältä tuleva putkikaasu muodosti noin 10 prosenttia kokonaistoimituksista vuonna 2024, mutta se on puolittunut sen jälkeen, kun Ukrainan kautta EU:hun virtaavan kaasun kauttakulkusopimus päättyi tammikuussa.
Ainoa venäläistä kaasua unioniin tuova putki on TurkStream-linja Turkin läpi, joka toimittaa Unkarille noin 7,5 miljardia kuutiometriä kaasua.