USA:n ilmavoimissa 35 vuotta palvellut eversti (evp.) Stanfordin yliopiston kansallisen turvallisuuden innovaatioihin keskittyvässä Gordian Knot-keskuksessa nykyisin työskentelevä Raymond Powell sanoo Radio Free Asian haastattelussa, että Kiina toimii Etelä-Kiinan merellä aktiivisesti harmaalla alueella, sillä siellä tapahtuvat asiat jäävät piiloon julkisuudelta.
– Jos Kiina esimerkiksi ahdistelee filippiiniläistä kalastajaa tai osoittaa laserilla Filippiinien rannikkovartioston alusta, se voi pyrkiä väittämään, ettei tilannetta oikeasti tapahtunut, hän toteaa.
Hänen mukaansa Kiinan toiminta alueella on muuttunut huomattavasti viimeisen 15 vuoden aikana.
– Kiina on laajentanut huomattavasti merivartiostoaan ja erityisesti rannikkovartiostoa. Rannikkovartiostosta ja merivartiostosta on tullut niiden voimankäytön välineitä Etelä-Kiinan merellä, evp-eversti sanoo.
– He voivat kutsua niitä kalastusaluksiksi. Mutta eivät ne kalasta. Ne ovat olemassa partioidakseen tai yksinkertaisesti esittääkseen vaatimuksia pelkällä läsnäolollaan alueella.
Varoitus tilanteen normalisoinnista
Hänen mukaansa alueella viime aikoina sattuneet lukuisat läheltä piti-tilanteet pyrkivät viestimään niin länsimaille kuin alueen valtioillekin, kuten Filippiineille, että tilanne voi eskaloitua.
– ”Ette halua kärjistää tilannetta. Haluatte, että suhteenne Kiinaan on mahdollisimman mutkaton. Joten nyt kun tiedätte, että me olemme alueella toimivaltaisia, pitäkää tämä meidän välillämme”, Powell kuvaa Kiinan ajatusmallia.
– Jos kaikki pysyy nykyisellä linjallaan, vaarana on, että Kiina lujittaa vaatimuksiaan yksinkertaisesti lisäämällä partioidensa määrää ja tiheyttä, hän jatkaa.
Powell varoittaa, että harmaan alueen toiminnan normalisointi saa alueen valtiot käytännössä luopumaan oikeuksistaan omaan talousvyöhykkeeseensä. Siksi siihen on puuttuttava. Hyväksi keinoksi eversti toteaa Filippiinien viimeaikaisen periaatteen julkaista todistusaineistoa Kiinan toiminnasta.
– Lopulta Kiinan täytyy valita, mihin taisteluihin todella tahtoo ryhtyä. Niinpä on jokaisen sen reuna-alueella sijaitsevan maan edun mukaista kokeilla, voivatko ne päästä takaisin siihen pisteeseen, jossa Kiina ymmärtää, ettei jatkuva jännite ole sen etujen mukaista, Powell toteaa.