Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) Mick Ryan toteaa, että Vladimir Putinin ”Oreshnikiksi” kutsuman ohjuksen ampuminen eilen Ukrainan Dniproon oli poliittinen teko, ei sotilaallinen.
Samaa mieltä on Oslon yliopiston ohjusteknologian tutkija Fabian Hoffmann.
Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi aiemmin tiedotteessa, että kyseessä oli keskipitkän kantaman ohjus, joka on kehitetty Venäjän Rubezh-mannertenvälisen ohjuksen pohjalle. Pentagon myös kertoi, että Venäjä oli tiedottanut iskusta heille etukäteen.
Hoffmann sanoo Kyiv Independent -lehdelle, että Rubezh on mahdollista varustaa useilla itsenäisillä taistelukärjillä eli niin sanotulla MIRV-järjestelmällä.
Iskusta väitetysti kuvatut videot kuitenkin näyttävät, kuinka useita ammuksia osuu maahan, mutta ilman suuria räjähdyksiä, jotka liittyisivät tavanomaisiin ohjuksiin ja niiden kantamiin hyötykuormiin.
– Joten tällä iskulla ei ole sotilaallista arvoa, vaan se on puhtaasti poliittinen, Hoffmann jatkaa.
Dniprossa vaurioitui muun muassa teollisuusrakennus ja hoitokoti ja kahden ihmisen kerrottiin loukkaantuneen – Venäjä ampui samanaikaisesti myös useita lyhyen kantaman ohjuksia alueelle, joista Ukraina torjui osan.
Mick Ryan toteaa, että isku oli vastaus Ukrainan amerikkalaisilla ATACMS-ohjuksilla tekemiin laajakantoisempiin iskuihin Venäjälle, joihin presidentti Joe Biden viimein antoi luvan. Amerikkalais- ja brittiaseiden käytön Venäjällä Putin mainitsi myös itse eilisessä Oreshnikiä koskevassa puheessaan.
Ryan arvioi Putinin kokeneen, että ydinaseilla sapelinkalistelun sijaan hänen täytyisi tehdä jotain konkreettisempaa.
– Toinen ajuri oli Britannian ja Ranskan hallitusten lupa käyttää heidän antamiaan pitkän matkan ilmaista laukaistavia ohjuksia venäläiskohteisiin, Ryan sanoo X-ketjussaan.
Putin pyrki puheessaan kehystämään ”ohjustestiksi” kutsumansa iskun vastaukseksi lännen eskalaatioon. Putin kuvaili iskua valitettavaksi, mutta pakolliseksi, kun pitkän matkan länsiaseita käytetään Venäjällä.
– Toinen syy Putinin iskuun oli viestittää nyt siirtymävaiheessa olevalle Yhdysvaltain hallinnolle, ettei Yhdysvaltojen pitäisi antaa Ukrainalle enää lisää kyvykkyyksiä. Putin yrittää välittää viestin, että heidän ”kärsivällisyytensä on lopussa”, Ryan sanoo.
Putin yrittää myös vaikuttaa Yhdysvaltojen ja Euroopan sotaa koskevaan päätöksentekoon, Ukrainan tukeen sekä mahdollisiin neuvotteluihin.
Ryanin mukaan Putin lienee huomannut, että jatkuva puhe ydinaseista, millä Venäjä on halunnut estää ”Naton sekaantumista” Ukrainan sotaan, on menettänyt tehoaan.
– Hän tarvitsi jotain muuta, millä signaloida Washingtoniin ja hän päätti tehdä sen erilaisella aseella.
Eikä viestiä ole tarkoitettu vain Yhdysvalloille.
– Hän käytti asetta, jonka kantama on yli 5000 kilometriä, eli jota pystyisi käyttämään lähes mitä tahansa kohdetta vastaan Euroopassa ja Iso-Britanniassa.
– Tämä on viesti Euroopalle, ei vain koskien heidän tukeaan Ukrainalle, vaan myös Venäjän kyvystä ja halukkuudesta vaikuttaa puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan Ukrainan ulkopuolella.
Putin sanoi myös puheessaan, että alueellinen konflikti on ”lännen provosoimana” saanut maailmanlaajuisia elementtejä.
– Putinin lause kuvaa sitä, että ”paha nelikko” Iran, Venäjä, Kiina ja Pohjois-Korea on nähtävä yhtenä, globaalina uhkana, ja lännen strategiassa tämä pitää sekä myöntää että sen varalle tehdä suunnitelmat, Ryan korostaa.
Venäjän iskussa Ukrainaan käyttämä Oreshnik-ohjus näyttäytyy sotilaallisen iskun sijasta ensisijaisesti poliittisena. Kyse on vastauksesta Yhdysvalloille sallia Atacms-iskut Venäjälle ja jalkaväkimiinojen toimittamiselle. Tästä ei pidä hämmentyä vaan lisätä tukea Ukrainalle.
— Jarno Limnell (@JarnoLim) November 22, 2024
2/ Putin used this missile as a direct response to recent U.S. administration decisions to allow Ukraine to use U.S.-supplied ATACMs missiles against a wider range of targets inside Russia, particularly targets related to the Ukrainian campaign in Kursk. He notes this in his…
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) November 22, 2024
5/ Another reason Putin conducted the strike was to message to the U.S. administration, now in transition, that they should not provide any more advanced capabilities for Ukraine. Putin is trying to get the message across that “you have reached our limit of patience.”
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) November 22, 2024
7/ The Russian president may perceive that his mentioning nuclear weapons, having done so frequently, is of diminishing value in getting his message across about what he sees as NATO interference in his genocidal war. He needed a different signal to Washington, and he chose to do…
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) November 22, 2024
9/ Finally, back to that Putin phrase “the regional conflict in Ukraine provoked by the West has assumed elements of a global nature.” Putin’s phrase here shows that the ‘bad quad’ of Iran, Russia, China and North Korea need to be considered as a single, global threat and that…
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) November 22, 2024