Sota Ukrainassa on nyt käännekohdassa, arvioi Yhdysvaltain armeijan Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti (evp.) Mark Hertling.
– (Venäjän presidentti Vladimir) Putin epäonnistui tavoitteissaan konfliktin ensimmäisten 18 kuukauden aikana Ukrainan toiminnan, Naton yhteistyön ja USA:n tuen vuoksi, Hertling toteaa viestipalvelu X:ssä.
Hänen mukaansa Putin ei vieläkään ole saavuttanut pääosaa strategisista tavoitteistaan:
Tarkoituksena oli korvata Ukrainan hallinto Venäjä-mielisillä poliitikoilla, mutta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin asema on edelleen vahva.
Ukrainan asevoimat piti tuhota, mutta maan armeija taistelee edelleen.
Ukrainan väestö oli tarkoitus alistaa, mutta ukrainalaiset ovat päättäväisiä ja sitkeitä vastustaessaan hyökkäähän sotatoimia.
Moskovan tavoitteena oli hallita kaikkia Mustanmeren ja Asovanmeren satamia sekä luoda maasilta miehitetylle Krimin niemimaalle. Venäjä ei kuitenkaan hallitse satamia.
Kreml pyrki myös heikentämään länsimaita, lyömään kiilaa Nato-maiden välille sekä horjuttamaan USA:n sisäistä vakautta.
– Länsimaat – erityisesti USA – ovat jakautuneet, ja NATO saattaa nyt ottaa vähemmän riskejä, Hertling sanoo.
Ukraina tarvitsee tukea
Evp-kenraalin mukaan Putin tietää nyt, että Ukrainan jatkuva toimintakyky vaatii jatkossakin tukea länneltä lyhyellä aikavälillä.
– Joten hän ottaa käyttöön kaikki keinot – mobilisointi, teollisuuspohjan voimakas laajentaminen ja sortotoimet kotimaassa sekä Ukrainan miehitetyillä alueilla.
– Ensimmäisten 18 kuukauden aikana enimmäkseen yhtenäisenä pysynyt USA horjuu ja jakautuu nyt sisäisesti yhä enemmän lähinnä autoritaarista johtajaa jäljittelevän hahmon (ja hänen kulttinsa) toimiensa vuoksi. He jostain syystä tukevat Putinia, joka on murhaaja ja rikollinen, Hertling sanoo viitaten republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevaan Donald Trumpiin.
Tämä pysäyttää USA:n avun, jolla on monia vaikutuksia.
– Taistelukentällä huolto- ja logistiikkayhteydet ovat operatiivinen painopiste. Jos se häiriintyy, vaikutukset ovat tuhoisia, Hertling kertoo.
Venäjä ottaa riskejä
Evp-kenraalin mukaan Venäjä on oppinut, että he voivat vallata asemia jatkuvalla ja rajulla tykkitulella sekä lähettämällä tuhansia sotilaita surman suuhun.
– Heidän tykistöhyökkäyksensä ovat hidastuneet, mutta ne ovat edelleen massiivisia. He ovat myös parantaneet yksiköiden ja (eri aselajien) välistä koordinaatiota.
Venäjä hyökkää samanaikaisesti rintamalinjan eri paikoissa – Avdijivkassa, Marjinkassa, Kreminnassa, Bahmutissa – ja tykistöammuspulasta kärsivät Ukrainan joukot on hajautettu pitkälle rintamalinjalle.
– Ukrainan asevoimien komentaja Oleksandr Syrskyin taktinen vetäytyminen on järkevä operaatio. Hän toivoo ammus- ja kalustotäydennyksiä, Hertling sanoo viitaten puolustajan vetäytymiseen Avdijivkasta.
Hän katsoo, että Venäjä ottaa kuitenkin riskin hyökkäyksissään.
– He eivät ole kovin hyviä liikkuvassa sodankäynnissä, heidän huoltolinjansa ovat olemattomia, ja hyökkääjä altistaa joukkonsa liikkuessaan entistä suuremmalle kulumiselle.
– Jos Ukraina ei saa lisää tykistöä, tykistö- ilmatorjunta-ammuksia eikä joukkoja mobilisoida, niin puolustaja on epäedullisessa asemassa.
Tässä tapauksessa ukrainalaiset todennäköisesti menettävät enemmän alueitaan.
– Mutta heidän on rajoitettava näitä menetyksiä sekä joukkojensa ja väestönsä tarpeetonta kulumista, Hertling toteaa.
USA:n ryhdistäydyttävä
Evp-kenraali uskoo Naton olevan kuitenkin hyvin yhtenäinen ja vahva puolustusliitto.
– Mutta varsinkin Naton uusimmat jäsenmaat ovat huolissaan.
– He tuntevat Venäjän ja arvelevat voivansa olla Venäjän seuraavia kohteita. Varsinkin muutamat, jotka ovat olleet tukeneet Ukrainaa erittäin paljon – Puola, Romania, Viro, Latvia, Liettua. He uskovat olevansa seuraavana Putinin tähtäimessä epäsymmetrisissä hyökkäyksissä tai jopa kineettisissä iskuissa.
Hertlingin mielestä Ukrainan aseapua koordinoiva Ramstein-ryhmä on kuitenkin toiminut hyvin ja tehokkaasti toimittaessaan puolustajalle asejärjestelmiä ja ammuksia.
Hän kehottaa USA:n kongressia ryhdistäytymään ja toimittamaan jumiin jääneen avustuspaketin Ukrainalle.
Edustajainhuoneen republikaanien puhemies Mike Johnson on liittolaisineen jarruttanut noin 55,6 miljardia euron sotilasapupaketin etenemistä maan edustajainhuoneessa. Senaatti on jo hyväksynyt paketin.