Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) ja modernin sodankäynnin asiantuntija Mick Ryan ruotii tuoreimmassa Substack-uutiskirjeessään Ukrainan sodan tilannetta vuoden 2025 alussa. Ryan toteaa aluksi Donald Trumpin presidenttiyden olevan ovella, ja Yhdysvaltojen tulevan Ukraina-politiikan olevan vielä pitkälti hämärän peitossa. Ryan myös muistuttaa Venäjän jo ehtineen tyrmätä julkisuudessa vilautetun Trumpin neuvonantajien laatiman rauhansuunnitelman.
Trumpin ja tämän Ukrainan-erityislähettiläs Keith Kelloggin työstä ei haasteita puutu, australialainen huomauttaa. Uutiskirjeessään hän ruotii kuitenkin etenkin Ukrainan asevoimien tämänhetkistä tilannetta. Arviossaan Ryan nojaa Ukrainan sotaa ahkerasti analysoivaan Tatarigami-nimimerkkiä käyttävään entiseen upseerin, jonka kirjoituksiaan julkaistaan esimerkiksi viestipalvelu X:ssä.
Tatarigamin mukaan Ukrainan asevoimien ongelmia tällä hetkellä ovat riittämätön liikekannallepano, heikosta organisaatiorakenteesta johtuva kuilu prikaatien ja pääesikunnan välillä, armeijan sisäisen avoimuuden puute, lännen horjuva tuki sekä selkeän strategian puute. Ryan luonnehtii Tatarigamin analyysia ”välttämättömäksi luettavaksi” Ukrainalle ja sen liittolaisille. Etenkin miehistöpula on Ryanin mukaan Ukrainalle akuutti haaste.
Ryan toteaa presidentti Volodomyr Zelenskyin käsitelleen Ukrainan asevoimien sisäistä tilannetta peräti kahdessa uudenvuoden tienoilla pitämässään puheessa. Armeijan avoimuutta ja sotilaiden oikeuksia edistämään on perustettu uusi asiamiehen virka, ja lisäksi aliupseerien ylentämistä upseereiksi on helpotettu.
Vaikka Ryan keskittyy analyysissaan etenkin Ukrainan tämänhetkisiin haasteisiin, toteaa hän vuoden 2024 olleen Venäjälle sodan kaikkein verisin. Venäjän tappiot olivat viime vuonna arviolta 430 000 sotilasta, maan onnistuessa valloittamaan noin 4200 neliökilometrin edestä Ukrainan maa-aluetta. Käytännössä tämä tarkoittaa noin sataa menetettyä sotilasta jokaista neliökilometriä kohden.
– Yksikään maa ei poliittisesti tai demografisesti kestä tällaista loputtomiin, Ryan kirjoittaa.
Tällä hetkellä Venäjä kuitenkin painostaa Ukrainaa etenkin itärintamalla.
– Niin kuin Tatarigami mainitsee arviossaan, luovat Ukrainan jatkuva miespula sekä johtamissodankäynnin ja taistelumoraalin ongelmat (mukaan lukien useat karkuruustapaukset Ranskassa koulutetussa 155. prikaatissa) jatkuvia heikkouksia ja haavoittuvuuksia Ukrainan puolustusstrategiaan. Näiden ratkaisemisen on oltava lähikuukausina prioriteetti, Ryan kehottaa.