Paasikivi-Seuran puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että EU:n puolustusyhteistyö sisältää kriisinhallinnan ja materiaalihankinnat. Yhteistä puolustusta se ei sisällä.
– Nato-maat eivät halua voimavarojen tuhlausta rakentamalla mitään päällekkäisyyttä Naton kanssa. Tämä ajattelu ohjaa suurinta osaa Natomaista EU-politiikassaan eikä minusta meillä saa olla vääränlaista illuusiota siitä, että EU:n kautta olisi olemassa reaalisia turvatakuita, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.
Vanhanen on entinen pääministeri (kesk.) ja nykyinen Perheyritysten liiton toimitusjohtaja.
Hän sanoo, että EU:n puolustuslinjaukset on sovittu Lissabonin sopimuksessa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti torstaina kantaa EU:n yhteisen puolustuksen puolesta. Hänen mukaansa Maastrichtin sopimuksen linjaus tähtää yhteisen puolustukseen. Hän viittaa yhteen EU:n perussopimuksista vuodelta 1992.
Niinistö kaipasi vaihtoehtoa Natolle, jota käytännössä Yhdysvallat johtaa.
Vanhanen jakaa tämän näkemyksen.
– Naton sisällä lähes kaikki on kiinni Yhdysvaltain tahdosta.
Vanhanen ei usko myöskään Suomen ja Ruotsin väliseen puolustusliittoon.
– Kahden maan välinen puolustusliitto ei mielestäni voi olla toimiva eikä mahdollinen ilman yhteistä ulkopolitiikkaa – eli liiton olisi oltava valtioiden välinen aito unioni.
Vanhanen ei ilmoittaudu Nato-jäsenyyden kannattajaksi.
– Puoltaisin jäsenyyttä, mikäli Nato olisi kehittynyt tai kehittymässä maailmanlaajuiseksi ja tunnustetuksi kansainväliseksi kriisinhallintajärjestöksi – meidän paikkamme olisi ehdottomasti siinä. Näin ei ole käynyt.
Vanhasen mielestä Suomen kannattaa edetä näin: ”Huolehdimme omasta puolustuksesta, tiivistämme yhteistyötä Ruotsin ja EU-maiden kanssa, kehitämme Nato-rauhankumppanuutta, emme ole allergisia Venäjän kanssa harjoitteluun ja ylläpidämme transatlanttista suhdetta. Päämääränä tässä on vahvistaa Itämeren alueen vakautta.”