Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ex-sisäministeri: Oppositio haikailee Urho Kekkosen aikaan

Päivi Räsäsen mukaan utvan pöytäkirjoihin on jätetty aiemminkin eriävä mielipide.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Oppositio haikailee 50 vuoden takaiseen aikaan, jolloin ulkopolitiikan kysymyksistä oli sallittu vain yksi mielipide. Eduskunnan istuntosalissa toistellaan nyt (Urho) Kekkosen ajan ulkopoliittisia sloganeita, sanoo kansanedustaja, ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

Räsänen viittaa kristillis­demokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin viime viikolla jättämään tp-utvan pöytäkirjaan eriävään mielipiteeseen Suomen äänestys­päätöksestä YK:ssa. Suomi äänesti sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalais­alueilla ovat laittomia.

Räsänen sanoo tiedotteessa antavansa täyden tuen sille, että pääministeri Petteri Orpo (kok.) on sallinut monipuoluehallituksen sisällä aidon keskustelun myös ulkopolitiikasta.

– Tilanne ulkopolitiikan keskusteluissa ei ole nyt viime vuosikymmeniin verraten poikkeuksellinen. Olen lähes 30 vuoden ajan seurannut ulkopolitiikan keskustelua joko hallituksen sisältä tai oppositiosta ja totean, että erilaisia näkemyksiä on mahtunut hallitusten sisään ja niitä on voinut myös ilmaista, Räsänen toteaa.

Hän kertoo vuonna 2012 Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen sisäministerinä toimiessaan jättäneensä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

– En kannattanut tuolloin ulkoministerin esitystä Suomen kannaksi Palestiinan tarkkailijavaltiostatuksesta YK:ssa. Kerroin eriävästä kannastani myös julkisesti, eikä se herättänyt sen kummemmin hallituksen sisällä kuin oppositiossa kuohuntaa.

– Tuolloin kuuden puolueen hallituksen sisällä, utvan pöydän ympärillä istui samojen puolueiden edustajia, jotka nyt paheksuvat moniäänistä ulkopolitiikan keskustelua. Pöytäkirjamerkintä on minulta tarvittaessa saatavissa, Räsänen sanoo.

Hän toteaa, että Suomen turvallisuuden kannalta merkittävissä kysymyksissä, suhteessa naapurimaihin tai sotilaalliseen liittoutumiseen näkemykset ovat aidosti hyvin yhtenäiset.

– Näissä kysymyksissä yhtenäisyys ei ole ulkopoliittisen johdon sanelemaa tai pakotettua. Kaikki muu ulkopolitiikan keskustelu mahtuu erinomaisen hyvin hallitusohjelman harkittujen kirjausten raameihin, Räsänen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)