Satelliittiyhtiö Iceye Oy:n toimipiste Espoossa. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ex-tiedustelupäällikkö KSML:ssa: Pohjoinen sijaintimme on teknologinen valttikortti

Harri Ohra-ahon mukaan Suomen avaruusosaaminen ansaitsee erityisen huomion.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Valtioneuvoston puolustusselonteossa todetaan, että avaruuden merkitys turvallisuusympäristössä on kasvussa, ja Suomi pyrkii vahvistamaan valmiuksiaan avaruustoimintaympäristössä osana kansallista puolustuskykyä ja Naton yhteistä puolustusta. Tämä sisältää muun muassa avaruuteen liittyvän tiedustelun, valvonnan ja viestinnän kehittämisen, kirjoittaa kenraalimajuri (evp), entinen Pääesikunnan tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho Keskisuomalaisen näkökulmassaan.

Hänen mukaansa Suomen avaruusosaaminen ansaitseekin erityisen huomion.

– Yritykset kuten ICEYE, Reaktor Space Lab, Huld ja ReOrbit ovat vahvasti menossa eteenpäin omilla erikoisaloillaan. ICEYE, joka tuottaa synteettisen apertuurin tutkajärjestelmiä (SAR), on johtava toimija segmentissään ja tarjoaa kriittistä dataa siviili- ja sotilaskäyttöön. Tuloksista on kiittänyt myös Ukrainan asevoimat, Ohra-aho toteaa.

Kenraalimajurin mukaan vaikeat sääolosuhteet eivät ole Suomelle este vaan mahdollisuus.

– Pohjoinen sijainti on teknologinen valttikortti. Monille maille pohjoinen leveysaste aiheuttaa järjestelmätasolla haasteita, mutta Suomessa nämä olosuhteet ovat lähtökohta, mikä tekee meistä luonnollisen yhteistyökumppanin arktisilla alueilla toimiville.

– Suomessa suunnitellut tuotteet ja palvelut toimivat kaikissa olosuhteissa – olivatpa kyseessä jäätävä sade, kova pakkanen tai lumimyrsky. Tämä erottaa suomalaiset ratkaisut monista kilpailijoista, jotka tarjoavat näitä ominaisuuksia “lisävarusteena” tai eivät lainkaan Ohra-aho kirjoittaa.

Hänen mukaansa kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen näkökulmasta on olennaista ymmärtää, miten uudet teknologiat ja järjestelmät integroidaan osaksi kokonaissuorituskykyä.

– Esimerkiksi Palantirin kaltaiset järjestelmät voivat tarjota huipputeknologiaa tiedonhallintaan, mutta niiden saumaton liittäminen laajempaan infrastruktuuriin on ratkaisevan tärkeää. Tämä työ ei ole vain tekninen kysymys, vaan myös kansallisen turvallisuuden strateginen linjanveto – kenelle tämä vastuu annetaan ja miten se toteutetaan, Ohra-aho kysyy?

Hänen mukaansa suomalainen strategiseen kumppanuuteen perustuva Puolustusvoimien ja puolustusteollisuuden huolto- ja ylläpitomalli on kansainvälisesti tarkasteltuna ainutlaatuinen.

– Tässä mallissa Puolustusvoimat käyttää järjestelmiä, kun taas teollisuus vastaa niiden kakkostason huollosta. Tällainen toimintatapa ei ole pelkästään taloudellisesti järkevää, vaan se mahdollistaa myös järjestelmien korkeamman käyttöasteen, mikä on kriittistä operatiivisen suorituskyvyn kannalta.

– Tämä malli on sellaisenaan vientituote, jota voidaan hyödyntää liittolaisten ja kumppanimaiden kanssa. Suomella on kaikki edellytykset olla vahva puolustusteknologinen toimija myös kansainvälisesti. Teknologiamme, strategiamme ja pohjoisten olosuhteiden tuntemuksemme antavat meille kilpailuedun, jota ei kannata hukata, Ohra-aho toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)