Fortumin tulevan selvityksen mukaan ydinvoimaselvityksen mukaan yksilöllisen reaktorin rakentaminen on liian kallista. Näin sanoo Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo Uutissuomalaiselle. Selvityksen mukaan parempi tapa on rakentaa kerralla useampi samanlainen reaktori.
– Nämä ovat yksinkertaisia johtopäätöksiä, joita voi tehdä selvityksestä. Siinä tutkitaan 11:tä reaktorityyppiä seitsemän valmistajan kanssa. Yksilöllisen, räätälöidyn reaktorin rakentaminen on hirveän kallista, Rauramo sanoo viitaten Olkiluodon kolmosreaktoriin (OL3) USU:lle.
Olkiluodon kolmosreaktorin suunnittelu, lobbaus ja rakennus kestivät lukuisien viivästysten vuoksi lähes 40 vuotta. Suomessa on ollut myös muita epäonnisia ydinvoimalahankkeita, jotka eivät lopulta toteutuneet.
Ydinvoiman rakentaminen ei tällä hetkellä ole kovin kannattavaa. Sähkön hinta on Suomessa jo Euroopan halvinta, joten energian halpuuttaminen entisestään ei Rauramon mukaan houkuttele. Sähkön edullisuus oli syynä Fortumin tuoreen tuloksen laskuun.
Sähkön kapasiteettia kuitenkin kannattaa rakentaa lisää, jos sille on pitkäaikaisia asiakkaita. Tällaisia ovat etenkin akku- ja datakeskukset, vety- ja terästehtaat, lämpölaitokset sekä sähköistyvä liikenne.
– Silloin puhutaan siitä, millä hinnalla saisi sähköä seuraaviksi 5–15 vuodeksi. Siksi tämän päivän sähkön hinta ei ole määrittävä tekijä, sanoo Rauramo.
Rauramo kertoo Fortumin selvittävän montaa energian tuotantomuotoa. Niihin kuuluvat muun muassa aurinkovoima sekä pienydinvoimalat.
Fortum alkoi juuri valmistella vedyntuotannon kahden megawatin koelaitoksen rakentamista Loviisaan. Laitos on tarkoitus ottaa käyttöön loppuvuodesta 2025.
– Olemme myös tehneet erilaisia kannattavuusselvityksiä esimerkiksi SSAB:n kanssa Raahen terästehtaan sähköistämisestä ja puhtaan vedyn tekemisestä, Rauramo sanoo.
Oikaisu klo 16.50 21.8.2024: Selvityksen tarkempi julkaisuajankohta ei ole vielä tiedossa.