Energiayhtiö Fortumin Uniper-kaupoista koitui yhteensä 5,8 miljardin euron kirjanpitoarvon menetys. Tämä tarkoittaa jokaista suomalaista kotitaloutta kohti 1700 euron tappiota, kertoo Energiatalousinstituutti IEEFA:n tuore selvitys.
-Kaiken kaikkiaan Fortum investoi liian suuren osuuden varoistaan Venäjälle, eikä yhtiön selitys tappioista, joita ei voinut ennakoida, ole vakuuttava, kun otetaan huomioon tapahtumien aikajana, selvityksessä kirjoitetaan.
IEEFA:n mukaan Fortum menetti tilaisuuden nousta Euroopan johtavaksi toimijaksi uusiutuvan energian alalla vuoden 2017 rahoituskapasiteetillaan. Sen sijaan yhtiö kaksinkertaisti panostuksensa hiili- ja kaasuvoimaan Uniper-kaupoilla.
IEEFA perää valtioiden omistamiin laitoksiin tiukempia tarkastuksia johdon päätöksille. Merkittävät strategiset investoinnit tulisi hyväksyttää valtiovallalla veronmaksajien etujen suojaamiseksi pitkällä aikavälillä.
Suomen valtio omistaa energiayhtiö Fortumista 51,2 prosentin siivun. Yhtiön ydinliiketoimintaa ovat sähkön ja lämmön tuotanto.
Fortum aloitti tärkeimmät sähkön ja lämmön tuotannon hankintansa Venäjällä vuonna 2008. Yhtiö omisti tämän jälkeen sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia Uralin alueella ja Siperiassa sekä vesivoimalaitoksia Karjalassa.
Kun Venäjä vuonna 2014 liitti Krimin itseensä, Fortumin Venäjän liiketoimintaan alkoi kohdistua kasvavaa kansainvälistä painetta, mutta yhtiö jatkoi toimintaansa maassa, selvityksessä kirjoitetaan.
Muiden kansainvälisten yhtiöiden vetäytyessä Venäjältä Fortum kaksinkertaisti strategisen panostuksensa ostamalla 7,2 miljardilla eurolla Uniperin, saksalaisen energiayhtiön, jonka keskeisiä omistuksia olivat hiili- ja kaasuvoimalat Saksassa ja Venäjällä. Hankinta oli Fortumin historian suurin.
Kun Venäjä katkaisi maakaasun viennin Euroopan unioniin ja kaasun spot-hinnat kohosivat pilviin, Uniperia uhkasi konkurssi, minkä seurauksena Fortum myi yhtiön syyskuussa 2022 Saksan valtiolle 5,8 miljardin euron tappiolla.
IEEFA:n näkemys on, että kansainvälinen geopoliittinen tilanne huomioiden Fortum otti Venäjän toimissaan liian suuria riskejä ja Uniper-investoinnista seuranneet tappiot olivat ennakoitavissa.
– On myös huolestuttavaa, että valtion yritys saattoi tehdä niin mittavan ja korkean riskin investoinnin ilman suurempaa valtiollista ja parlamentaarista osallistumista, selvityksessä kirjoitetaan.
Aiheesta lisää:
Pilkkahintaan myyty Uniper tekee nyt miljardivoittoja – oliko kauppa sittenkin virhe?