Verkkouutiset

Liuskeöljyn käsittelylaitos Gazpromin liuskeöljykentällä Njaganissa syyskuussa 2013. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Gazprom houkuttelee entisiä asiakkaita takaisin alennusmyynnillä

Strategia on rohkaista ostajia tukemaan kaasutoimitusten jatkamista Ukrainan läpi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tultuaan poliittiseksi aseeksi Vladimir Putinin käsissä ja kärsittyään ennätystappiot sen takia Gazprom yrittää nyt houkutella eurooppalaisia asiakkaitaan takaisin tutulla markkinointikeinolla: se myy kaasua alennettuun hintaan nykyisille asiakkailleen. Yhtiö toivoo sen ansiosta myös pystyvänsä jatkamaan kaasun toimituksia Ukrainan läpi.

Venäjän kaasu virtaa Eurooppaan tällä hetkellä kahdessa putkessa viidestä Ukrainan ja Turkin kautta. Sitä käyttävät yhä muun muassa Itävalta, Slovakia, Unkari ja Bulgaria. Yhdysvaltalaisen Centre for European Policy Analysis (CEPA) -ajatushautomon raportin mukaan Gazprom myy kaasua nyt 10 prosentin alennuksella näille ostajille saadakseen loputkin mantereen maista jälleen halvan energian koukkuunsa, jota vähäteltiin EU:ssa vielä vuonna 2022.

Viime kuukausina Bulgaria on saanut kaasunsa Venäjältä kuusi euroa megawattitunnilta edullisemmin kuin muilta Euroopan markkinoilta, kun aiemmin hintaero harvoin ylitti kolmea euroa. Tämä on saanut bulgarialaiset välittäjät myymään sitä yhä edullisesti Slovakialle ja Puolalle.

Koska Turkin vientikapasiteetti on rajallinen ja Ukrainan kaasuputki pystyisi välittämään yli 100 miljardia kuutiometriä vuodessa, välittäjät käyttävät varmasti tilaisuutta hyväkseen lisätäkseen myyntiä, CEPA uskoo.

Gazpromin strategia on rohkaista kaasun ostajia tukemaan kaasutoimitusten jatkamista Ukrainan läpi. Ukrainan viranomaiset ovat ilmoittaneet, etteivät ne enää uusi vuoden lopussa päättyvää sopimusta.

Kiova on kuitenkin luvannut olla puuttumatta eurooppalaisyhtiöiden neuvotteluihin Gazpromin kanssa toimituksista Ukrainan putken kautta. Merkittävät hinnanalennukset ovatkin jo saaneet ostajat kiinnostumaan. CEPAn mukaan Slovakia ja Unkari ovat tehneet selväksi, että ne haluaisivat jatkaa Ukrainan kaasuinfrastruktuurin käyttöä, ja Itävalta on myös ilmaissut kiinnostuksensa.

Raportin mukaan panokset ovat korkeat: päätös jatkaa kaasun virtaamista Ukrainan läpi ei vaikuta ainoastaan Ukrainan turvallisuuteen pitkällä aikavälillä, vaan koko Euroopan tulevaisuuden energiapolitiikkaan ja myös Venäjän kaasuliiketoiminnan kohtaloon. EU on päättänyt hylätä Venäjän kaasun kokonaan vuoden 2027 loppuun mennessä, mutta jotkut maat ovat siitä yhä lähes kokonaan riippuvaisia, vaikka yrittävätkin löytää muita ratkaisuja.

Putinin yritettyä jäädyttää Euroopan Gazprom on viime vuoden loppuun mennessä menettänyt yli 80 prosenttia Euroopan-viennistään verrattuna Venäjän hyökkäyssotaa edeltäneeseen vuoteen 2021. Se toimittaa kaasua enää 28 miljardia kuutiometriä, joka on 70-luvun loppupuolen taso. Ensimmäistä kertaa 25 vuoteen yhtiö kärsi nettotappion, jonka suuruus – 629 miljardia ruplaa – oli ennätyssuuri yhtiön historiassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)