Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä huomauttaa, että viimeisen kymmenen vuoden aikana eniten päästöjään on lisännyt Kiina.
– Silti Kiinasta on tapana puhua todellisuutta toiveikkaammin, koska Kiina on löytänyt myös puhtaasta energiasta tuottoisan bisneksen, Aalto-Setälä kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
– Kiinalainen öljy palaa samalla vuorotta.
Aalto-Setälä käsittelee samaa aihetta myös blogissaan. Hän muistuttaa, että Pariisin ilmastosopimuksessa (2015) maat sitoutuivat rajoittamaan lämpötilan nousua alle kahteen asteeseen.
– Globaalisti lämpötila nousee silti.
Kiinan lisäksi päästöjään ovat lisänneet Intia ja Venäjä.
Aalto-Setälän mukaan vähemmälle huomiolle on jäänyt myös, että sekä Donald Trumpin että Joe Bidenin hallinnon aikana Yhdysvallat on vähentänyt päästöjään 2015-2023 enemmän kuin Euroopan unionin 27 jäsenvaltiota yhteensä, 393 megatonnia.
– Globaali kokonaisuus kasvattaa päästöjään, vaikka esimerkiksi pieni Suomi ei, Aalto-Setälä huomauttaa.
Kirjoituksessaan hän pohtii, voisiko Suomella olla suurempi rooli neuvottelussa suurimpien päästöjen aiheuttajien kanssa.
– Miksemme puhuisi rohkeammin mitä ilmastomuutokseen sopeutuminen meiltä oikeasti vaatii?, Aalto-Setälä kysyy.
Nykytoimin lämpötilan nousu aiheuttaa noin miljoonan eläin- ja kasvilajin menetyksen. Aalto-Setälän mukaan myös ruokahuoltomme on vaarassa luontokadon ja geneettisen monimuotoisuuden vähenemisen takia.
– Luonnolla on myös merkittävä taloudellinen arvo, jonka ainakin jokainen sivistysporvari tietää.
Hänen mukaansa luontopääoman menetykset tarkoittavat maailman valtioille 10-20 prosentin bruttokansantuotteen laskua.
– Minusta [Alexander] Stubb ja myös kokoomus voisi ottaa isomman roolin tarvittavasta varautumisesta. Minkälainen olisi luonnon ja ilmastomuutokseen varautumisen kokonaisturvallisuuden timantti?, Aalto-Setälä pohtii.
Hänen mukaansa Venäjä ei ole ainoa meitä uhkaava vaara, vaikka otsikkoon mahtuukin yksi ongelma kerrallaan.
– Tämäkään ei ratkea yksin, mutta ehkä avullamme?
Viimeisen kymmenen vuoden aikana eniten päästöjään on lisännyt Kiina.
Silti Kiinasta on tapana puhua todellisuutta toiveikkaammin, koska Kiina on löytänyt myös puhtaasta energiasta tuottoisan bisneksen.
Kiinalainen öljy palaa samalla vuorotta.https://t.co/CpNwMV7q13
— Pauli Aalto-Setälä (@PauliAS) November 11, 2024