Oppilas käyttää puhelinta koulussa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Häiritseekö puhelin oppimista? Nyt käyttö ilman lupaa kielletään

Kansanedustajan mukaan uudistus parantaa koulujen työrauhaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sivistysvaliokunta on hyväksynyt mietinnön, jolla kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käyttöä rajoitetaan koulussa. Jatkossa puhelinta tai muuta mobiililaitetta ei saa käyttää oppitunneilla muuta kuin opettajan luvalla oppimistarkoituksiin tai henkilökohtaiseen terveydenhoitoon.

Kansanedustaja Oskari Valtolan (kok.) mukaan tämä odotettu muutos vahvistaa opettajien toimivaltuuksia puuttua kännyköiden käyttöön koulupäivän aikana, parantaa keskittymistä opetukseen sekä lisää työrauhaa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Vaikka koulujen on ollut jo nykyisellään mahdollista järjestyssääntöjensä perusteella rajoittaa puhelinten käyttöä oppitunneilla, on eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu vuodelta 2020 aiheuttanut kouluille ja opettajille päänvaivaa. Oikeusasiamiehen mukaan kännykkäparkkia voidaan käyttää ainoastaan, jos se perustuu vapaaehtoisuuteen.

– Jo pelkkä mobiililaitteen esille ottaminen oppitunnilla on usein ärsyke sekä oppilaalle itselleen että vieruskaverille. Keskittyminen herpaantuu. Oppiminen keskeytyy, kun puhelin vie ajatukset opetuksesta muualle. Tunnelma luokassa voi olla levoton ja työrauha häiriintyy, Valtola toteaa tiedotteessa.

Kännyköitä saisi Valtolan mukaan jatkossa käyttää tunneilla vain silloin, kun opettaja antaa siihen erillisen luvan ja se on pedagogisesti perusteltua.

– Lääkärinä näen, miten tärkeää on pitää edes osa päivästä ruutuvapaana. Mobiililaitteiden runsaalla käytöllä on laajasti haittavaikutuksia, kuten sosiaalisen vuorovaikutuksen ja fyysisen aktiivisuuden väheneminen, fyysiset oireet kuten levottomuus, päänsärky, unihäiriöt, väsymys ja keskittymisongelmat. Tämä kaikki vaikuttaa puolestaan heikentävästi oppimiseen, Valtola luettelee.

– Ratkaisujen löytämistä älypuhelinten eri sovellusten koukuttavuuteen ei tule sälyttää yksinomaan koulujen, kotien tai lasten vastuulle. On kuitenkin tärkeää, että koulussa ja perheissä yhdessä opetellaan rajaamaan älypuhelimien käyttöä ja siten suojataan kehittyviä aivoja liialliselta ja vahingolliselta kuormitukselta, Valtola lisää.

Valtola korostaa, että koulu ei ole irrallinen saareke yhteiskunnasta ja mobiililaitteita käytetään koulussa edelleen oppimisen tukemiseen.

– Opettajan on kuitenkin voitava päättää, milloin niitä käytetään. Lasten ja nuorten hyvinvoinnille ja mielenterveydelle on keskeistä oppia toimimaan vastuullisesti myös somessa sekä oppia taidot kännyköiden turvalliseen ja hyvinvointia tukevaan käyttöön, Valtola lopettaa.

LUE MYÖS:
Onko lapsesi koukussa älypuhelimeen? Näissä tilanteissa pitää huolestua

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS