Suljettu Nuijamaan raja-asema heinäkuussa 2024., LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hajoaako SDP:n ryhmä taas rajalain äänestyksessä? ”Pohdin asiaa rauhassa”

Verkkouutiset tavoitteli kuutta viimeksi vastaan äänestänyttä SDP:n kansanedustajaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tukeeko suurin oppisitiopuolue SDP miten yhtenäisenä rintamana rajaturvallisuuslain jatkoa, tästä ei ole vielä tietoa. Hallitus antoi torstaina esityksen eduskunnalle kyseisen lain voimassaolon jatkamisesta vuoden 2026 loppuun saakka.

Viimeksi kun laista äänestettiin eduskunnassa, kuusi SDP:n kansanedustajaa äänesti sitä vastaan. He olivat Krista Kiuru, Timo Harakka, Nasima Razmyar, Elisa Gebhard, Matias Mäkynen sekä Johan Kvanström.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Verkkouutiset tavoitteli kyseisiä kansanedustajia perjantaina puhelimitse.

– Pohdin asiaa rauhassa, kunnes mietintö on valmis ja teen sitten ratkaisuni, kommentoi kansanedustaja Kvanström asiaa tekstiviestitse.

Mäkynen viestitti, ettei kommentoi asiaa tässä vaiheessa.

Asetelmat lain hyväksymisen suhteen näyttävät samoilta, mitä viime kerralla. Tuolloin oppisitiopuolueista vasemmistoliitto ja vihreät äänestivät vastaan, kun taas keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmät asettuivat tukemaan lain läpimenoa, vaikka kuusi demarikansanedustajaa äänesti sitä vastaan.

Lain hyväksymiseen tarvittaisiin taas viiden kuudesosan enemmistö eduskunnasta.

SDP:n ryhmäjohtaja Tytti Tuppurainen ei ole vielä vahvistanut SDP:n kantaa asiaan, mutta arvioi Ylelle että ”rajan turvallisuuden takaaminen on edelleen yhtä ajankohtaista kuin vuosi sitten”. Samoin sanankääntein asiaa arvioivat myös SDP:n hallintovaliokunnan jäsenet Eemeli Peltonen ja Saku Nikkanen torstaina lähettämässään tiedotteessa.

– Suomella täytyy olla kaikissa tilanteissa käytössään tarvittavat keinot torjua Venäjän vihamielistä vaikuttamista rajoillamme. SDP tunnistaa vastuunsa turvallisuuskysymyksissä ja niihin vastaamisessa. Hallituksen tänään antama esitys tullaan käymään huolellisesti läpi eduskunnassa. Keskeisessä roolissa ovat jälleen perustuslakivaliokunnan arvio ja hallintovaliokunnan käsittely, Nikkanen huomautti lisäksi tiedotteessa.

Rajaturvallisuuslain tavoitteena on torjua välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla. Hallitus ei esitä lain sisältöön käytännössä muutoksia. Lain olisi tarkoitus tulla voimaan viimeistään 22.7.2025.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS